Ik heb toch een heerlijk bijgerecht voor jullie. Deze geroosterde spitskool met mosterddressing is verbazingwekkend lekker van smaak en textuur. Makkelijk te maken want de oven doet het werk voor je. Je maakt er een mosterddressing bij, kool is nog nooit zo lekker geweest!

 

Spitskool

 

Koop jij wel eens een spitskool? De naam van deze kool zegt het al; de spitskool heeft een iets spitsere vorm dan de ronde koolsoorten. De lichtgroene bladeren van deze kool zijn een stuk minder stevig dan die van de witte of rode kool. Hierdoor is de bereidingstijd ook een stuk korter. Ook de smaak is een stuk zachter.
Voor het bereiden verwijder je de buitenste bladeren, snijd de kool met een groot mes in de lengte doormidden, dan in parten. Je kunt deze kool rauw, gekookt of als roerbakgroente gebruiken.

 

Kool is niet alleen maar goed in koolsalades, maar je kunt er dus nog veel meer mee. Vooral geroosterd vind ik het erg lekker. Je kunt dit in de pan doen, maar in de oven is net zo makkelijk. Als je nog nooit oven geroosterde kool hebt geprobeerd, ga je niet geloven wat het doet met deze eenvoudige groente. Licht krokante randjes en zachte binnenkant met een lichtzoete smaak. En als je dan de dressing erover doet, weet je niet wat je proeft.

 

Kool roosteren is super eenvoudig. Snijd de kool doormidden en snijd helft in 3-4 parten (afhankelijk van de grootte van je kool). Laat een deel van de kern in elke part, zodat ze niet uit elkaar vallen. Leg ze op een met aluminiumfolie beklede bakplaat.
Bestrijk elke part met knoflookolie of olijfolie en bestrooi met zout en peper.
Rooster ongeveer 20 minuten in een hete oven of tot de randen bruin en krokant worden, draai ze wel één keer om.

 

Deze kool is lekker bij:

 

Buffalo kip gehaktbrood
Kippendijen in bruin bier gestoofd
Buikspek langzaam gegaard in de oven
Ribkarbonade met knoflook en salie
Gegrilde flat iron steak

 

 

Recept Geroosterde spitskool met mosterddressing: