En weer een Franse klassieker. Deze kip à la Normande is een Frans ovengerecht gemaakt van kip, spek, Calvados, cider, mosterd, crème fraîche en appels. Een echt herfstgerecht als je het mij vraagt. Een niet te moeilijk te bereiden kipgerecht met heel veel smaak erin. Ben jij nog op zoek naar een bijzonder gerecht met kip, maak deze dan snel.

Normandische kip

 

Het gerecht komt uit Normandië en daar heb ik het dan ook voor het eerst gegeten. Boterzachte kip met zoete appels en een romige mosterdsaus waarin Calvados en appelcider in verwerkt is. Normandië staat natuurlijk bekend om de appels en daarvan wordt Calvados en de cider gemaakt. En in dit gebied zijn ze ook gek op roomboter en crème fraîche wat natuurlijk ook verwerkt wordt in deze klassieker.
En nog zo’n Franse klassieker is Coq au Vin. Deze kipkarbonade in rode wijn is daar een afgeleide van.

 

Stoof- of ovengerechten met kip zijn altijd lekker, maar dit is toch wel een van onze favorieten. Omdat de kip in de oven gaart in de saus, wordt het super mals.
Je kunt hiervoor een hele kip in stukken gesneden gebruiken, kippenbouten of kippendijen zoals ik nu gedaan heb. Gebruik wel kipdelen met een bot erin, dit geeft veel meer smaak.
En als het in de oven staat, dan gaat het toch lekker ruiken in de keuken.

 

Gebakken sjalotjes, knoflook en de rozemarijn geven ook een heerlijke smaak aan dit gezellige kipgerecht. De crème fraîche maakt het lekker romig, maar als jij geen melkproducten wilt gebruiken dan laat je dit achterwege.

 

Zowel de kip, uien, knoflook en de appels komen vers uit ons dorp. Hoe fijn is dat, zo’n gerecht met lokale producten. De appels heb ik niet mee gestoofd met het gerecht, maar even apart gebakken tot ze goudbruin en zacht waren.

 

Erbij

 

Dit gerecht is lekker met een puree, of het nu een zelfgemaakte aardappelpuree is of een groentepuree zoals een Knolselderij en wortelpuree, Romige pastinaakpuree of een Zoete aardappelpuree. Een gebakken aardappeltje, of een stuk lekker brood en een groene salade is er ook heerlijk bij.

 

Tips:

 

Bak de kippendijen vooraf rondom bruin voordat het de oven in gaat.

Het gebruik van rozemarijn of tijm geeft het gerecht extra smaak. Het recept voor het rozemarijnzout* vind je hier.

Gebruik niet te veel zout, door het spek en het bouillonblokje is het gerecht al aardig zout.

Extra nodig: ovenbestendige (hapjes)pan

 

 

Recept Kip à la Normande: