Deze klassieke Gravad Lax kan jij heel makkelijk zelf thuis maken. Een perfect gerecht om te serveren tijdens een feestelijk dinertje thuis. Maak er ook die lekkere mosterd dillesaus bij en serveer het met een partje citroen en lekker geroosterd brood. Een feest op tafel!

 

Gravad Lax

 

Je hebt het waarschijnlijk wel eens gegeten in een restaurant, maar ik kan je verklappen dat deze klassieke Gravad Lax restaurantwaardig is. En zoveel lekkerder dan de Gravad Lax die je koopt in de winkel. Gravad Lax (gravlax of ook wel gravlaks) is een typisch gerecht uit de Nordic (Scandinavische) keuken. Het is rauwe zalm gemarineerd in dille, zout en suiker. Het wordt in dunne plakjes gesneden geserveerd als een voorgerecht. Hoe indrukwekkend is het als jij zo’n zalm op tafel zet en deze dan in dunne plakjes snijdt!

 

Het spreekt voor zich dat je hiervoor spartel verse zalm gebruiken moet. Vraag jouw visboer hier om. En koop een zalm met huid, dan kan je makkelijker de dunne plakjes hiervan afsnijden.
De lekkere mosterdsaus die erbij geserveerd wordt maak je heel makkelijk zelf.

 

De Gravad Lax wordt vaak in Scandinavië geserveerd met roggebrood, geroosterd brood, aardappelen, rode bietjes of een komkommersalade. Ik denk dat het heel feestelijk is als je de zalm serveert met geroosterd briochebrood.

 

Door de Gravad Lax zelf te maken, bepaal jij de smaak hiervan. Meestal is het vrij zout en zoet, maar met deze hoeveelheden zout en suiker vind ik het precies lekker. En hoe langer je de zalm laat marineren, hoe meer de smaken erin kunnen trekken.
Ik heb ook nog wat gin door de marinade gedaan voor extra smaak. Dit hoef jij niet te doen, maar het is wel lekker. Het is een heerlijk lokaal gestookte earl grey gin, die ik gebruikt heb.

 

De smaak van Gravad Lax zit een beetje tussen sashimi en gerookte zalm in. Dus als jij hiervan houdt, dan vind je deze zalm ook heel erg lekker. Deze zalm is echter rauw maar wel licht gepekeld door de marinade. Door het zout wordt de zalm steviger, maar blijft de textuur toch super zacht. De gemarineerde zalm blijft ongeveer nog twee dagen houdbaar in de koelkast.

 

Tip:

 

Deze Gravad lax tartaar met rode bietjes is ook zo’n feestelijk gerecht, probeer dat ook eens.

 

 

Recept Klassieke Gravad Lax: