Wij zijn gek op lamsvlees en ik heb me nu eindelijk gewaagd aan een lamsbout. Je kunt lamsbout op twee manieren garen. Je roostert de lamsbout ongeveer een uur in de oven tot het een kerntemperatuur van ongeveer 70˚C heeft bereikt en serveert deze dan mooi rosé. Of je gaart hem op lage temperatuur ongeveer 4-5 uur in de oven tot het vlees bijna van het bot valt. Beide bereidingen lijken me heerlijk, maar ik ben nu voor de low en slow bereiding gegaan. En deze langzaam gegaarde lamsbout uit de oven is een groot succes geworden kan ik jullie verklappen.

 

Lamsbout

 

Lamsvlees wordt weinig gegeten in Nederland en dat is jammer want het kan zo lekker zijn. Probeer eens een lamsbout en serveer het in z’n geheel. Ik weet zeker dat je dan zult scoren tijdens een etentje thuis.
Ik bestel lamsvlees of andere soorten vlees altijd online bij mijn slager Beef&Steak. Dan weet ik zeker dat ik goede kwaliteit vlees zal ontvangen. Deze lamsbout (zonder onderpoot) komt uit Nieuw-Zeeland, hier komt het meeste lamsvlees wat in Nederland verkocht wordt vandaan.

 

Zo’n lamsbout is perfect voor een low en slow bereiding uit de oven of barbecue.
Een ware traktatie voor de echte liefhebber. Een lamsbout is het mooiste deel van de achterpoot van een lam. Het bevat weinig vet en kan prima in z’n geheel bereid worden.
Een klassieke combinatie met lamsvlees is knoflook en rozemarijn. Vaak wordt dit in het vlees gestoken, ik heb de bout ermee ingesmeerd. De rozemarijnzout* heb ik zelf gemaakt en de knoflookpuree komt van Polderknoflook.

 

Omdat ik op een zondag eens lekker wilde uitpakken voor de familie, heb ik het gerecht geserveerd als een echte Engelse Sunday roast. Alles op een prachtige schaal geserveerd zoals te doen gebruikelijk in Groot-Brittannië. Lekker ouderwets genieten op een vrije zondag.

 

En ja als je het op deze manier wilt bereiden, heb je wat werk aan de bijgerechten. Maar dan serveer je wel iets bijzonders. Maar je kunt de aardappelen van tevoren koken en op de avond zelf bakken en de groente kan je ook van tevoren koken en dan op de avond zelf opwarmen. Aan het vlees zelf heb je weinig werk, de oven doet het werk voor jou.

 

Erbij:

 

Ik heb bij deze lamsbout heerlijke gebakken aardappelen, feestelijke wortelen en gekookte boontjes geserveerd.

 

 

Recept Langzaam gegaarde lamsbout uit de oven: