Esquites is een van de meest populaire streetfood in Mexico. Ze zijn heerlijk en staan bijna altijd op tafel bij feestjes met vrienden en op verjaardagsfeestjes. Je zou het van verse maïs kunnen maken, maar uit blik is iets makkelijker en sneller. De authentieke Mexicaanse maïssalade esquites wordt meestal in een bekertje of kommetje geserveerd en wordt veel als snack op straat verkocht in Mexico. Het is een lauwwarme salade van maïskorrels met roomboter, mayonaise en chilivlokken, geserveerd met verkruimelde witte kaas en limoen. Verslavend lekker, geen wonder dat de Mexicanen ervoor in de rij staan.

 

Esquites

 

U vraagt zich nu misschien af: wat zijn esquites? De naam betekent ‘geroosterde maïs’ en het is een heerlijk Mexicaans straatvoedsel dat maïskorrels als hoofdingrediënt gebruikt. Sommige versies voegen extra smaak toe door een bouillon te gebruiken, evenals mayonaise, limoen, cotija-kaas en chilipoeder. Het is de manier waarop de maiskorrels gebakken worden en op smaak gebracht met de roomboter en mayonaise (!), voor extra smeuïgheid.

 

In Mexico bevatten de toppings vaak cotija, een Mexicaanse witte kaas die qua textuur een beetje lijkt op feta. De smaak van deze kaas is echter een stuk milder. Vervang de hier moeilijk verkrijgbare cotija dus door de mildere Turkse witte kaas, of door feta.

 

Esquites worden op dezelfde manier bereid als elotes en hebben vergelijkbare ingrediënten. Het verschil is dat je het bij elotes zo van de kolf eet, terwijl je bij esquites alles in een kommetje kunt mengen en met een lepel opeten, lekker pittig!

 

Dit heerlijke streetfood is zo populair in Mexico dat je het waarschijnlijk zult zien in de straatkraampjes, foodtrucks en in andere restaurants wanneer je Mexico verkent. Hoewel het basis ingrediënten heeft, voegt iedereen zijn speciale toets toe en maakt het net iets anders. Er worden soms verschillende ingrediënten toegevoegd en ze hebben zelfs verschillende namen in verschillende delen van Mexico.

 

Tips:

 

Je kunt esquites het beste warm eten, maar koud is het ook lekker.

Maak er een Mexicaans feestje van door de esquites te serveren met:

Zwarte bonen en zoete aardappel chili
Enchilada’s met pulled pork
Nachos met gehakt en kaas
Mini taco tubs met garnalen
Fajita’s met kip en paprika
Chili con carne

En natuurlijk een lekker Mexicaans biertje.

 

 

Recept Mexicaanse maïssalade esquites: