Ik zag weer eens paarse zoete aardappelen liggen bij mijn groenteboer en heb er gelijk een paar grote van gekocht. Van een deel heb ik een soep gemaakt en van de rest deze heerlijke paarse zoete aardappelpuree met blauwe kaas en pecannoten. Een leuk bijgerecht om te serveren tijdens een speciaal etentje thuis.
Mocht je geen paarse zoete aardappelen kunnen vinden, dan kan je dit recept natuurlijk ook met de oranje zoete aardappelen maken.

 

Zoete aardappelen

 

De zoete aardappel is eigenlijk helemaal geen aardappel maar een bataat en dit is een zoete knol. Oorspronkelijk komt deze bataat uit Zuid-Amerika, maar de zoete aardappelen worden nu zelfs in ons eigen land geteeld.

 

Behalve de oranje zoete aardappel is er ook nog een witte en deze mooie paarse variant.
Je kunt deze zoete bataat in zowel zoete als hartige gerechten verwerken. En omdat hij zo lekker zoet is, is het een populaire groente bij jong en oud.
De zoete aardappel is heel voedzaam, vol met vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten. Er zitten wel veel koolhydraten in deze bataat, maar dit zijn complexe koolhydraten die langzaam verwerkt worden in ons lichaam. Daarom blijft het toch een gezond alternatief voor de gewone aardappel. En daarnaast is hij ook superlekker en veelzijdig.

 

En ik heb nog meer heerlijke recepten met de paarse zoete aardappel voor jou. Zoals deze:

 

Paarse zoete aardappel en rode koolsoep
Pizza met zalm en zoete paarse aardappelen
Geplette paarse zoete aardappelen
Gepofte paarse zoete aardappel met paling
Paarse zoete aardappel kokosijs

 

In plaats van de aardappelen te koken, kan je ze ook gaar stomen in een stoompan of stoomoven. Als je er makkelijk met een vork in kunt prikken, zijn de aardappelen gaar.
En in plaats van roomboter te gebruiken, kan je de puree ook maken met olijfolie.

 

Smaakcombinaties

 

Het zoete van de aardappel gaat het goed samen met het zoute van de blauwe kaas. Ik heb een blauwe Stilton hiervoor gebruikt, maar je kunt ook een andere blauwe kaas nemen.
Als je niet van blauwe kaas houdt, kan je dit vervangen door oude kaas of Parmezaanse kaas.
Maar je kunt ook verse kruiden zoals peterselie, bieslook, lente-ui of salie gebruiken en/of knoflook erbij.
Of andere noten zoals walnoten, amandelen, pistache of cashewnoten lijkt me ook lekker.

 

 

Recept Paarse zoete aardappelpuree: