Vind je de kleur van deze paarse zoete aardappel en rode koolsoep niet prachtig? De kleur van de aardappelen zijn al zo mooi, donkerpaars …. heel bijzonder. De herfst is nu echt aangebroken en dit is de tijd voor hartverwarmende soepjes. En dit is er zeker een.

 

De paarse zoete aardappel is een exclusieve aardappel die je niet altijd in de winkel zult zien liggen. Zoete aardappelen worden vanwege hun gezonde imago steeds populairder. Ze zijn er in de kleur oranje, wit en paars. Waarvan de oranje overal goed verkrijgbaar is. De paarse exemplaren vind je bij de groenteboer of toko’s. Zoete aardappelen zijn eigenlijk bataten, een wortelsoort uit de tropen die tegenwoordig ook in Nederland verbouwd wordt trouwens. Maar de meeste zoete aardappelen komen uit Amerika.

 

De paarse zoete aardappel heeft een prachtige paarse kleur en heeft een heerlijke zoete iets melige smaak. Je kunt ze net zo bereiden als de oranje exemplaren. De schil is eetbaar en bevat vele goede voedingswaarden.
Mocht je een oranje zoete aardappel gebruiken voor deze soep, dan wordt hij niet paars maar een beetje bruin.
Neem geen paarse truffelaardappelen voor deze soep, die zijn niet zo geschikt om er soep van te maken.

 

Je kunt deze aardappel koken, bakken, frituren, pureren en natuurlijk deze lekkere soep ervan maken, zoals deze paarse zoete aardappel en rode koolsoep. Ook is de aardappel heerlijk om in een salade of dessert te verwerken. Om de mooie kleur te behouden, kan je de aardappel het beste met schil en al koken of stomen en dan pas de schil verwijderen. Voor de soep heb ik hem uiteraard wel eerst geschild.

 

En ik heb nog meer recepten met deze prachtige paarse aardappel, namelijk deze:

 

Gepofte paarse zoete aardappel met paling
Geplette paarse zoete aardappelen
Pizza met zalm en zoete paarse aardappelen
Paarse zoete aardappel kokosijs

 

Chutney

 

Ik heb de soep geserveerd met een zelfgemaakte chutney van kweepeer met abrikozen. Je hoeft de soep niet te serveren met een chutney, maar het geeft wel een extra smaak aan de soep. Natuurlijk kan je ook een lekker potje chutney kopen. Wil je toch zelf de chutney maken, dan vind je hier het recept.

 

 

Recept Paarse zoete aardappel en rode koolsoep: