Ik mocht biologische palmkool uit onze mooie Flevopolder ontvangen. De eerste van het seizoen. Daar wilde ik iets bijzonders van maken en dat is gelukt met dit recept. Deze palmkool en paddenstoeltjes met hummus kan je warm, lauwwarm en zelfs koud eten. Wij hebben het koud gegeten want het was onverwacht een mooie warme nazomerse dag. Lekker als lunch of avondmaaltje.

 

Palmkool

 

Cavolo Nero oftewel palmkool of zwarte kool is een wintergroente die oorspronkelijk komt uit het Middellandse zeegebied. Deze groente is erg populair in Italië, waar het vooral gegeten wordt in de ‘winter’ minestronesoep.
De groente maakt nu zijn opmars in Nederland en wordt hier ook zelfs geteeld. Cavelo Nero heeft wel iets weg van onze boerenkool.

 

Je kunt de groente maar kort bewaren in de koelkast, slechts twee tot drie dagen. Daarna wordt de kool minder van kwaliteit.
De groente schoonmaken is eigenlijk vrij simpel. Je trekt het blad van de harde stelen af.
Koop geen voorgesneden palmkool uit de supermarkt, hier zitten die harde nerven nog in en dat is echt niet lekker.
Het blad kun je wokken of grillen, maar snijd voor het koken het blad wat fijner, net zoals bij boerenkool.

En nog zo’n heerlijk recept met de groente is deze Roergebakken Cavolo Nero of Eenpansgerecht met zilvervliesrijst salami, cavolo nero en prei. Probeer die ook eens.

 

Beukenzwam (Shimeji)

 

Ik ben gek op beukenzwammetjes. Ze hebben een stevige structuur, nootachtige smaak en ze zien er ook nog eens heel leuk uit. Je vindt ze bij de groenteboer, heb ze eigenlijk nog nooit in een supermarkt gezien. De beukenzwammetjes kan je eventueel vervangen door andere paddenstoelen.

 

Hummus*

 

Maak de hummus alsjeblieft zelf. Het is zo gepiept in een keukenmachine of met een staafmixer. Daarnaast is het een stuk goedkoper en veel lekkerder dan die uit de supermarkt. Plus je weet wat erin zit.
Ik heb eens gekeken op een kuipje hummus uit de supermarkt en wat denk je…. er zit maar
37% kikkererwten in. De rest is olie, water, sesamzaadjes en heel veel andere smaak-, geur- en conserveringsmiddelen.
Hier vind je het recept voor hummus.

 

Dukkah**

 

Dukkah is een Egyptische en Midden-Oosterse specerijenmix bestaande uit kruiden, noten en specerijen. Het wordt gebruikt als dip bij brood, maar je kunt het ook als smaakmaker bij heel veel gerechten gebruiken. Die mag je wel van mij kopen bij de supermarkt (haha), maar je kunt het ook zelf maken. Hier vind je het recept ervoor. Maak een paar potten, het blijft heel lang goed.

 

 

Recept Palmkool en paddenstoeltjes met hummus: