Hoe maak je van twee oer-Hollandse groenten zoals pastinaken en wortelen een bijzonder gerecht. Deze pastinaakpuree met paarse wortelen en krokante kikkererwten is een heerlijk vegetarisch gerecht met de groenten uit de Flevopolder en de smaken van het Midden-Oosten.

 

Groenten uit de polder

 

Zowel de pastinaken als de paarse wortelen komen uit onze mooie polder. En wel van boer Martin van de Zonneheerdt. Kleurrijke vergeten groenten uit de Flevopolder
Dit is extra lekker omdat ik eens bij Martin op de boerderij mocht komen en aanwezig mocht zijn bij de oogst van zijn prachtige gekleurde wortelen. De meeste gekleurde wortelen die in Nederland te koop zijn, komen bij hem vandaan. Deze groenten van Martin zaten nu in de Flevourbox van februari.

 

De paarse wortelen** hadden een speciale behandeling gekregen van Boerkok uit Lelystad. Ze zijn namelijk heerlijk ingemaakt. Dus mocht je zo’n groente box met Flevolandse producten kopen, dan kan je dit gerecht ook maken.
Zo niet, dan kan je het natuurlijk ook maken. Koop dan van de prachtige paarse of andere kleur wortelen en bereid ze dan volgens mijn recept van Feestelijke wortels. Die zullen ook heel goed smaken in dit gerecht. De wortels kan je al ruim van tevoren maken en dan op het moment van serveren even opwarmen. Of je roostert de wortels gaar in de oven, dat kan ook.

 

Midden-Oosterse smaken

 

Ik ben gek op de smaken van het Midden-Oosten. De specerijen en kruiden die daar gebruikt worden vind ik zo lekker. Door het toevoegen van gerookte paprikapoeder, komijnpoeder en de harissa, wordt dit een heel bijzonder gerecht. De harissa* vind je tegenwoordig wel in de meeste supermarkten. En je kunt het ook heel eenvoudig zelf maken, hier vind je mijn recept ervoor. Mocht je de harissa helemaal niet kunnen vinden, vervang het dan door sambal.

 

Tip:

 

Door de kikkererwten even aan te bakken met de specerijen, krijg je een ontzettende lekkere krokantje bij dit gerecht. Je zou de kikkererwten op deze manier bereid zelfs als borrelhapje kunnen serveren.

 

 

Recept Pastinaakpuree met paarse wortelen: