Deze pastinaakpuree met paddenstoelen in rode wijnjus is een heerlijk vegetarisch gerecht, waarbij niemand het vlees zal missen. De romige en iets zoete pastinaakpuree past heel goed bij het aardse van de paddenstoelen. Een de rode wijnjus maakt het helemaal af. Het is een heerlijk herfstachtig of winters gerecht. Maak het als de pastinaken in het seizoen zijn.

 

Pastinaak

 

Pastinaak was een vergeten groente, maar heeft nu helemaal weer zijn comeback gemaakt. Het is een heel oud peenachtige groente, die weer volop in het seizoen verkrijgbaar is. Dit seizoen loopt vanaf oktober tot de lente. Een echte herfst/winter groente dus.
De peen heeft een iets zoete smaak, ik vond het lekker om dit zoetje iets te versterken door er nog honing toe te voegen aan de puree.
Pastinaken zijn lekker om te roosteren in de oven, te verwerken in een heerlijke soep of maak er heerlijke puree of frieten van.
Pastinaken zijn niet lang houdbaar, ze worden snel slap. Let bij het kopen erop dat ze lekker stevig zijn en verwerk ze zo snel mogelijk.

 

Paddenstoelen

De paddenstoelen die ik gebruikt heb in dit gerecht zijn kastanjechampignons en beukenzwammetjes. Maar gebruik een mix van paddenstoelen die jij lekker vindt.
De kastanjechampignon smaakt nootachtiger dan de witte champignon en deze paddenstoel is ook wat steviger en verlies minder vocht dan het witte zusje. Daarom vind ik ze fijner om te verwerken.
Beukenzwammetjes vind je momenteel bij elke groenteboer of grote supermarkt. Ze worden in bundeltjes verkocht. Dit paddenstoeltje heeft heel een lekkere nootachtige umamismaak. Ik ben gek op dit paddenstoeltje en gebruik ze daarom in veel gerechten.
In mijn blog Paddenstoelen, kan je lezen welke soorten er nog meer zijn en welke smaak en eigenschap elke paddenstoel heeft.

 

Tips:

 

Het recept van Dukkah* vind je hier.
Het lekkerst bij de jus is als je (bos)paddenstoelen bouillonblokjes** kan vinden. Die geven nog meer paddenstoelensmaak aan de jus.
Ik heb de pastinaakpuree*** gemaakt in mijn keukenmachine. Hierdoor krijg je een smeuïge puree zonder klontjes.

 

Recept Pastinaakpuree met paddenstoelen in rode wijnjus: