Dit klassieke recept van de Rockefeller oesters komt oorspronkelijk uit Amerika. Het zou in 1889 ontstaan zijn in een restaurant in New Orleans. Het verhaal gaat dat ze daar toen escargots (slakjes) wilde bereiden, maar er waren geen slakken meer op voorraad. Toen hebben ze maar oesters uit de koelkast gehaald. Omdat het een ‘rijk’ gerecht was, hebben ze de oesters naar de toenmalige rijkste man van Amerika, John D. Rockefeller, vernoemd. Er werd mega veel boter in het originele recept gebruikt, dat is gelukkig iets aangepast in de loop der tijd.

 

Als je gek bent op oesters, moet je beslist eens deze klassieke Rockefeller oesters maken. Het is een luxe manier om oesters te bereiden en deze oesters zullen het goed doen tijdens een feestelijk etentje thuis of met de feestdagen.

 

Oesters

 

Er zijn verschillende soorten oesters en elk soort heeft een eigen smaak en structuur. De ene oester is wat zoeter en andere is weer wat steviger. De meest voorkomende oestersoorten in ons land zijn de platte oester en de creuse oester.

 

De platte oester is ook een heel ander geslacht dan de creuse. Het heeft een ondiepe ronde schelp en de oester zelf heeft stevig vlees, een echte zee-smaak en een soort metalen nasmaak.
De creuse oester komt oorspronkelijk uit Japan. Het is een langwerpige oester met een grillige schelp.
Omdat je de oesters gaat vullen is de creuse oester de beste optie. Die is door zijn diepere schelp meer geschikt om te vullen.

 

Oesters openen

 

Om oesters te kunnen openen heb je een speciaal oestermes nodig. Er zijn ook speciale oesterhandschoenen, maar je kunt hiervoor ook een theedoek gebruiken. Vouw de theedoek op en leg de oester hierop. Bedek je hand ook met de theedoek, voor het geval het mes zou uitschieten.

 

Houd de oester zo plat mogelijk vast. Steek het oestermes tussen de schelphelften, bij het scharnier wat aan het spitsere deel van de schelp zit. Je kunt de schelp nu openen door het mes een kwartslag te draaien.
Snijd de sluitspier los door langs naar het midden van de schelp te schrapen met het mes.
Houd de oester nog steeds plat, anders verlies je het oestervocht!
Nu kan je voorzichtig de bovenste platte schelp verwijderen.
Snijd de oester zelf los van de onderste schelp en draai de oester om.

 

Tips:

 

Omdat de oesters loeiheet uit de oven komen, ga je ze niet opslurpen maar serveer je ze met een vorkje.

Ik heb een muffin bakvorm gebruikt om de oesters op te leggen als ze de oven in gaan.

En om ze mooi recht te laten liggen op het bord, kan je grof zeezout gebruiken.

En nog zo’n heerlijk recept zijn deze Oesters in Champagne sabayon.

 

 

Recept Rockefeller oesters