Ik wilde een gele linzensoep maken, maar had per ongeluk een pak gele erwten in plaats van gele linzen gekocht. Nou dan maar een erwtensoep ervan maken. Deze romige gele erwtensoep is vegetarisch en zelfs vegan. Er komt geen room of iets dergelijks van pas, maar toch is de soep fluweelzacht en romig. Het is mijn afgeleide van de Turkse gele linzensoep. Een hartverwarmende soep voor een koude dag.

 

Peulvruchten

 

Alle peulvruchten en dus ook deze gele spliterwten, bevatten veel eiwitten. Daarom is het zo geliefd bij de vegetariërs. En niet alleen voor vegetariërs zijn peulvruchten goed, maar eigenlijk voor iedereen. Je kunt de soep dus maken van de gele spliterwten of gele linzen.
Doordat je de soep pureert met een staafmixer in de pan of in een blender, wordt de soep heerlijk romig.

 

In deze gele spliterwten zit dus 25 gram eiwitten op 100 gram. Dat is zelfs nog meer dan in de linzen. Natuurlijk kan je de soep ook maken van bijvoorbeeld rode linzen, mocht je geen gele spliterwten of linzen kunnen vinden. Ik dacht toch echt dat ik de gele linzen te pakken had, maar ja thuis aangekomen bleek het dus gele spliterwten te zijn. Maakt niet uit, het resultaat was een heerlijke romige gele erwtensoep, die niet alleen vegetarisch maar ook vegan is. Comfort food in een kom, dit wil je proberen! Een hele andere erwtensoep dan de Hollandse snert.

 

En ik heb nog een paar bijzondere erwtensoeprecepten voor jou. Namelijk deze Libanese erwtensoep, Erwtensoep met zoete aardappel en Togarashi en een koude Erwtensoep met kruidenolie.

 

Bouillon

 

Als je er een vegetarische soep van wilt maken, dan neem je natuurlijk een groentebouillon. Deze kan je heel goed zelf maken van bijvoorbeeld restjes groenten. Je kent dat wel….er ligt nog een wortel, een stukje bloemkool of wat andere restjes groenten in de groentelade van je koelkast. Gooi het niet weg maar maak er een bouillon van.
Er zijn zelfs restaurantkeukens die niets weggooien. Zo gebruiken zij alle schillen en afsnijdsels van groenten om bouillon te trekken.
Maak een grote pan bouillon en vries het dan in porties in.

 

 

Recept Romige gele erwtensoep: