In de Flevourbox van deze maand zaten o.a. Bergerac aardappelen oftewel truffel aardappelen van the potato company uit de aardappelhoofdstad Emmeloord en spekbonen van Tromp Aquafarming uit Lelystad. Deze twee heb ik gecombineerd in deze heerlijke salade met truffelaardappel en bonen. Een salade met rucola, eieren en een smaakvolle mosterddressing erbij.

 

Bergerac aardappelen

 

De Bergerac aardappel oftewel truffel aardappel is een paarse aardappel. De schil is donkerpaars tegen zwart aan en het vruchtvlees is paars met een witte ring net onder de schil. Deze aardappel heeft een heerlijke nootachtige en iets zoete smaak, een echte aardappel voor de fijnproevers.
Om de mooie paarse kleur te behouden, kan je deze aardappel het beste met schil koken. Spoel de aardappelen eerst goed schoon en kook ze dan met de schil. Deze kan je na het koken er makkelijk af wrijven.
Je kunt de Bergerac aardappel ook stomen, bakken, grillen en pureren.

 

Spekbonen

 

Ik had eerlijk gezegd nog nooit van spekbonen gehoord, maar toen ik ze zag leken ze wel heel erg op de bonen die mijn ouders in de moestuin van het restaurant hadden staan.
Het is een soort kruising tussen sperziebonen en snijbonen, een beetje uit de kluiten gewassen sperzieboon. De smaak lijkt op die van de sperzieboon, maar eigenlijk heeft deze boon een nog intensere bonensmaak dan de sperzieboon.

 

Je zult de spekbonen niet vinden in de supermarkt, maar wel bij de biologische winkels, speciale groentezaken of boerderijwinkels. Het seizoen is van juli tot september.
Je kunt ze op dezelfde manier bereiden als de sperziebonen, alleen het koken duurt wat langer. Dop ze door de punten eraf te snijden en breek ze dan in stukken. Dit waren gelukkig draadloze bonen, dus die hoefden niet verwijderd te worden.
Als je geen spekbonen kunt vinden, maak je de salade met sperziebonen.

 

Salade

 

De truffelaardappelen met de spekbonen waren een goede combinatie. Daarbij nog lekkere rucola sla en radijsjes voor extra pit en zachtgekookte eieren om er een complete maaltijdsalade van te maken. Natuurlijk kan je de salade ook als bijgerecht bij de barbecue of als lunch serveren.

 

Tip:

 

Ik heb de zoete grove mosterd van Van Ton gebruikt in de dressing.

 

 

Recept Salade met truffelaardappel en bonen: