Groentetempura is een populaire vegetarische keuze bij het eten in een Japans restaurant en op de meeste plaatsen staat het op het menu. De licht gebakken groenten zijn heerlijk als aperitiefhapje of als een maaltijd. Je kunt groentetempura thuis bakken met een paar eenvoudige ingrediënten, een beetje voorbereidingstijd en wat techniek. Ik heb nu een tempura van wintergroenten met dips gemaakt en dit was zo lekker dat ik het recept met jullie wil delen.

 

Tempura

 

Tempura is een Japans gefrituurd gerecht. Perfect gebakken tempura is superkrokant, maar ook licht en luchtig.
Het is een bereiding waarbij verse ingrediënten in een licht beslagje worden gehaald om ze vervolgens te frituren. Dat kunnen bijvoorbeeld groenten zijn, maar ook vis of schaaldieren.
Tempura wordt kort en snel gefrituurd, hoe korter hoe beter.

 

Beslag: Het beslag is gemaakt van bloem, aardappelzetmeel (waardoor het beslag licht blijft), een ei en ijskoud water of bier. Ik heb geen ei gebruikt in dit recept. Het gebruik van zeer koud water zorgt ervoor dat de coating licht en knapperig blijft. Je kunt in toko’s of grotere supermarkten ook speciaal tempurameel vinden.
Om tempura van restaurantkwaliteit te maken, is enige vaardigheid en geduld nodig, en het kan een paar pogingen vergen voordat het perfect lukt, dus zorg ervoor dat je de stappen en tips volgt.

 

Een veelgebruikte techniek voor het mengen van het beslag is het gebruik van eetstokjes; dit helpt overmixen te voorkomen. Meng het beslag maximaal een minuut; te veel mengen zal de tempura taai maken. Klontjes in het beslag zijn normaal. Als alternatief kunt u mengen met een vork.

 

Hoe zorg ik ervoor dat de tempura niet vettig is? Als bij frituren van voedsel de olietemperatuur te laag is, duurt het langer om het voedsel te koken en zal het meer olie opnemen, waardoor het vettig en slap wordt. En als de olietemperatuur te hoog is, zal de coating verbranden en zal de binnenkant niet gaar zijn. Daarom moet u de juiste frituurtemperatuur aanhouden; de eenvoudigste manier om dit te doen is door een kookthermometer te gebruiken.

 

Recepten met tempura:

 

Tempura van koolraap
Courgettebloemen tempura
Aardappel tempura
Tempura van asperges
Bavette met oesterzwammen tempura

 

Groenten

 

Groenten zoals broccoli, bloemkool, wortels, pastinaak, rode biet en sperziebonen zijn goed om te frituren. De hardere groenten zoals zoete aardappelen, wortels en winterpompoen moeten eventueel eerst worden voorgekookt en afgekoeld voordat ze worden gebakken.

Tips:

 

Gebruik net genoeg ijskoud koolzuurhoudend water of bier om een niet te dik beslag te maken.

Hier vind je recept voor de hummus, tzaziki en guacamole die ik erbij geserveerd heb. Aioli, of een zoete chilisaus is er ook erg lekker bij.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Tempura van wintergroenten met dips: