In de Flevourbox van deze maand zat o.a. bleekselderij van BioBrass uit mijn eigen dorp Zeewolde. Nu zit bleekselderij een beetje in het vergeethoekje van de groenten. En dat is jammer, behalve in soep kan je bleekselderij ook de hoofdrol in een gerecht laten spelen. Zoals bijvoorbeeld in dit vegetarisch stoofpotje met bleekselderij. Het is een bijzonder gerecht met een unieke smaak.

 

Dit gerecht is een vegetarische afgeleide van het Iranees stoofgerecht Khoresh-e Karafs. Het gerecht wordt traditioneel met lam (of rund) en bleekselderij gemaakt. Ik heb het vlees vervangen door portobello paddenstoelen. Deze paddenstoelen heb een vlezig structuur, waardoor ze een goede vleesvervanger zijn in het gerecht.
De bleekselderij, limoensap en verse munt geven een specifieke smaak aan dit heerlijke vegetarisch stoofgerecht.

 

Bleekselderij

 

Bleekselderij is de lichtgroene stengel van de selderijplant. Het heeft een zachte smaak en de stengels alsmede het blad worden vaak gebruikt om soep te maken. Maar met deze stengels kan je zoveel meer! De groente zal niet bovenaan jouw favoriete groentelijstje staan, maar koop toch maar eens zo’n struik en maak dit gerecht of andere gerechten zoals Gestoofde bleekselderij waarin deze groente de hoofdrol speelt. Of verwerk het in een Waldorf salade, Siciliaanse Caponata of Ragù alla Bolognese. Ook zijn de stengels lekker bij Buffalo style kipkluifjes en/of bij een lekkere dip.

 

En een goede reden om bleekselderij te eten is omdat het gezond is. Het bevat veel vitamines, mineralen, antioxidanten en het drijft vocht af. Verwerk het bijvoorbeeld in een lekkere groene smoothie.

 

Als je bleekselderij koopt, let er dan op dat de stengels heldergroen en goed stevig zijn. In de koelkast kan je bleekselderij ongeveer een week goed houden.
Sommige stengels kunnen nogal wat draderig zijn, vooral de buitenste stengels. Je kunt met een dunschiller de stengels schillen.

 

Erbij:

 

Serveer dit gerecht met gekookte Basmati rijst.

 

 

Recept Vegetarisch stoofpotje met bleekselderij: