Een Waldorf salade is een echte klassieker. De salade werd voor het eerst bereid en geserveerd in het prestigieuze Waldorf Hotel in New York. Daar heeft het dus zijn naam aan te danken. Er zijn veel variaties op deze salade, ik heb nu een Waldorf salade met gerookte kip gemaakt.
Serveer de salade als lunch, voorgerecht of als maaltijdsalade. Rooster er dan wat lekker brood bij.

 

De salade is heerlijk met de gerookte kip, maar je kunt ook een gekookte kipfilet of een geroosterde kip hiervoor gebruiken. Ook lekker lijkt met mij met gerookte vis zoals zalm of forel. Door er vlees of vis aan toe te voegen heb je een complete maaltijd.

 

Selderij

 

Je hebt een knolselderij en selderijstengels. Wat wordt er nu gebruikt in een klassieke Waldorf salade? Ik heb ze alle twee gebruikt in de salade. Ten eerst omdat ik dat lekker vind en ten tweede omdat mij bijstaat dat dit in het originele recept ook zo is (maar ik kan het mis hebben hoor).
De knolselderijblokjes moet je wel even van te voren koken, zodat ze wat zachter zijn.
Ik schil de selderijstengels altijd, omdat ik niet van die ‘draden’ in de salade wil hebben. Als je de middelste stengels neemt heb je daar minder last van.

 

Mayonaise*

 

Zo’n salade valt of staat natuurlijk met een goede dressing. Gebruik hiervoor wel een lekkere mayonaise zoals een die van D&L, Hellmann’s (mijn favoriet), Jean Bâton of Heinz seriously good mayonaise.
Of maak de mayonaise zelf, helemaal niet moeilijk om te doen en nog lekkerder. Het recept voor zelfgemaakte mayonaise kan je hier vinden.

 

Klassieke salades

 

En ik heb nog meer van die lekkere klassieke salades voor jou. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze Franse klassieker Salade Niçoise, Haring rode bietsalade met appel en dille of deze Amerikaanse Caesar salade?

 

 

Recept Waldorf salade met gerookte kip: