Ik ben gek op salades met venkel, maar manlief niet zo. Ik ben toch geen konijn zegt hij dan. Maar als ik de venkel nu eens voorzien van zijn favoriete dressing? Nou ik kan je verklappen dat deze venkelsalade met Caesar saladedressing erin ging als zoete koek. Het is een eenvoudige venkelsalade geworden met weinig ingrediënten, maar met heel veel smaak!
Deze salade is lekker knapperig en perfect bij gegrild vlees en vis en zelfs pasta. Het duurt maar 10 minuten om dit in elkaar te zetten, maar je kunt het ook van tevoren klaarmaken.

 

Waarom ik dol ben op dit recept voor venkelsalade?
Ten eerste is het zo simpel als maar kan. Met slechts een paar ingrediënten komt de venkel pas echt tot zijn recht. De sleutel is om zowel de venkelknol zo dun mogelijk te snijden.
Als je wat verse kruiden bij de hand hebt, gooi die er dan in! Heb je nog wat venkelgroen? Dat zou geweldig zijn.
Maak dit een paar keer volgens het recept, wees dan creatief en speel met extra ingrediënten.
En tot slot hou ik ervan hoe verfrissend en knapperig het is. Deze venkelsalade past perfect bij hartige vlees- en visgerechten. Of serveer het als lunch.

 

Venkel

 

Venkel wordt niet zoveel gegeten in ons land en dat is jammer. Deze witte knol is een groente met een lichte anijssmaak. De groente is erg gezond, veelzijdig en lekker.
Je kunt venkel koken, stomen, bakken, roosteren, er een soep van maken of rauw in een salade verwerken.
Schoonmaken: snijd de groene stengels met loof eraf (houd het loof achter voor garnering). Snijd het bruine onderkantje eraf. Spoel de venkel dan schoon en snijd het in stukken, kleine blokjes of dunne plakken afhankelijk van wat je ervan gaat maken.

 

Ook zo gek op venkel? Probeer dan eens deze:

Romige venkelsoep
Gestoofde venkel
Venkelsalade met nectarines en feta
Risotto met venkel, dille en citroen
Speltrisotto met venkel en gerookte zalm

 

Parmezaanse kaas

 

Het lijkt misschien een vreemde keuze om Parmezaanse kaas naast venkel te combineren, maar de combinatie werkt goed. De venkel behoudt zijn knapperige structuur, zelfs als hij in dunne plakjes wordt gesneden, en de zoethoutachtige smaak vormt een mooie aanvulling op de warme, zoute, kaasachtige smaak van Parmezaanse kaas.

 

Variaties:

 

Voeg wat noten toe, geroosterde geschaafde amandelen of pijnboompitten zouden hier heerlijk in zijn.
Voeg een kruid toe: verse peterselie, basilicum, dragon, tijm of bieslook passen goed bij deze salade.
Kaas: verkruimelde fetakaas of oude kaas zou een vervanger voor de Parmezaanse kaas kunnen zijn.
Voeg iets ziltigs toe: gesneden groene olijven of kappertjes doen het ook goed in deze salade.

 

Tip:

 

Hier vind je het recept voor de Caesar saladedressing*.

 

 

Recept Venkelsalade met Caesar saladedressing: