Ik ben gek op venkel en kwam tot de ontdekking dat ik niet eens een venkelsoepje op de site had staan. Wel een lekkere stevige Prei, aardappel, venkelsoep met kervel, maar niet eentje gemaakt van alleen maar venkel. Deze romige venkelsoep is heerlijk en heeft een lekkere anijssmaak die ik versterkt heb met venkelzaadjes en een flinke scheut Pastis. Je kunt de soep warm eten, maar deze soep is ook lekker koud op een warme dag.

 

Venkel

 

Deze knolgroente heeft een hele bijzondere anijsachtige smaak. Venkel is niet alleen erg lekker, maar ook nog eens erg gezond. Het is goed voor onze darmen en bij maagklachten.
Het is een veelzijdige groente, je kunt er soep van maken, maar het is rauw ook erg lekker in salades. Daarnaast kan je het koken, bakken, wokken, in de oven bereiden, verwerken in een risotto of stoven. Dit laatste wil ik nog eens maken, want dat is zo lekker en dit recept zal ik dan snel delen met jullie.

 

Koop wel een mooie stevige witte knol, zonder plekjes erop en met nog mooi groen eraan. Het groen kan je achterhouden als garnering, maar je kunt het ook in de soep verwerken. Het mooie van deze soep is dat je alles van de venkel gebruikt, van de steeltjes, het groen alsmede het stevige hart van de knol. Snijd wel de harde bruine onderkant eraf. Snijd de venkel dan doormidden en de helften ook weer doormidden en snijd de venkel dan in blokjes voor de soep.

 

Kook de venkel wel lang genoeg voor de soep, het kan nogal draderig zijn en dat is niet lekker. Dus als de venkelblokjes mooi zacht zijn, dan kan je de soep gaan pureren.

 

Anijsachtige drank

 

Om de anijsachtige smaak van deze groente te versterken heb ik er een flinke scheut Pastis in gedaan. Als je de alcohol laat verdampen, is dit geen probleem voor kinderen. Ik heb een klein flesje van dit drankje bij de slijter gekocht. In plaats van Pastis, kan je ook Pernod, Ouzo of Arak gebruiken (mocht je daar toevallig nog een fles van in huis hebben). Dit zijn allemaal sterke dranken met een anijsachtige smaak.

 

Tip:

 

Kervel heeft ook een heerlijke anijsachtige smaak wat goed gaat bij deze soep.

 

 

Recept Romige venkelsoep: