Qabili Palau oftewel Afghaanse rijst met wortel en rozijnen is het Afghaanse nationale gerecht. Het wordt beschouwd als een feestelijk en belangrijk gerecht vanwege de traditie als de nationale keuken van Afghanistan. Het gerecht wordt traditioneel in het midden van de tafel geplaatst, terwijl ander voedsel de rest de maaltijd vormt. Vaak wordt het geserveerd met lamsvlees en het gerecht is onmiskenbaar qua uiterlijk met zijn glinsterende wortels.

 

Qabili Palau

 

Rijst is erg kostbaar voor Afghanen. En deze Afghaanse rijst heeft een bepaalde voorbereiding nodig. Gebruik een langkorrelige witte rijst zoals bijvoorbeeld Basmati.
Dit lichte en aromatische rijstgerecht met lamsvlees, ander vlees of gevogelte, versierd met wortels en rozijnen, is het Afghaanse gerecht. Het is ook populair in Oezbekistan en Tadzjikistan. Het is absoluut verrukkelijk en ik daag je uit om het eens te proberen!
En ik heb er mijn eenvoudige vegetarische versie van gemaakt.

Afghaanse rijst met wortel en rozijnen

 

Maken

 

Enkele belangrijke tips bij het maken van dit gerecht zijn:
Zorg ervoor dat je rijst niet plakkerig wordt.
Beschouw dit niet als een ‘gezond gerecht’. Het gerecht moet rijk en heerlijk zijn. Het is eten voor speciale gelegenheden.

 

De belangrijkste sterren van het gerecht zijn dus rijst, wortelen, rozijnen, roomboter en sesamolie. Sesamolie is echt een geheim ingrediënt en is ook cruciaal.
En natuurlijk de specerijen. Laten we het over ‘garam masala’ hebben. Dat woord heb je vaker gehoord, dat weet ik zeker. Het betekent gewoon een kruidenmengsel. Garam masala bevat koriander, fenegriek, komijn, peper, kruidnagel, kaneel, gember, anijs en karwij. Het heeft een bedwelmend aroma. Je vindt deze specerijenmix in de grotere supermarkten.

 

Tips:

 

Was de rijst in een kom door er koud water aan toe te voegen, laat het water weglopen en herhaal dit proces drie tot vier keer om het rijstzetmeel zoveel mogelijk te verwijderen. Dit resulteert in luchtiger, minder plakkerige rijst.
Laat het daarna in water weken. Dit kan bv. een half uur zijn, dat maakt de rijst lekkerder.

Serveer dit gerecht eventueel met een lekkere salade en naanbrood.
Of serveer het bij deze heerlijke Stoofpot met lamsvlees.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Afghaanse rijst met wortel en rozijnen: