Wij zijn gek op panna cotta, maar ik maak het eigenlijk te weinig. Ik had op de markt heel veel aardbeien en basilicum gekocht en omdat het zondag toetjesdag is bij ons, heb ik deze twee gecombineerd in een nagerecht. Aardbeien en basilicum zijn sowieso een match made in heaven, maar wees niet bang de panna cotta heeft slechts een subtiele smaak van basilicum. Probeer deze basilicum panna cotta met aardbeien en laat me weten wat jij ervan vindt.

 

Panna cotta

 

Het Italiaanse nagerecht panna cotta is een zijdezacht puddinkje wat meestal alleen maar uit slagroom(!) bestaat. Niet goed voor de lijn dus, maar wel super lekker.
Panna cotta betekent dan ook gekookte room en dat is de basis van dit dessert.
Je kunt heel goed variëren met het basisrecept door er allerlei smaken aan toe te voegen. Ik heb nu basilicum eraan toegevoegd, maar je zou ook nog een ander kruid kunnen gebruiken zoals munt of citroenmelisse bijvoorbeeld. Of je voegt alleen maar vanille toe, dat is ook super lekker.

 

Dit nagerecht maken is echt niet moeilijk en met dit recept kan het niet mislukken. Het fijne ervan is dat je het ruim van tevoren kunt bereiden. Vooral handig als je een etentje thuis organiseert.

 

De truc om net genoeg gelatine te gebruiken, zodat je het puddinkje net stevig genoeg is om uit een vormpje te kunnen storten. Maar het moet ook weer niet te stevig worden, dat is niet lekker. Als je twijfelt of je genoeg gelatine hebt gebruikt, kan je de panna cotta altijd in een glaasje serveren, zodat je deze niet uit een vormpje hoeft te storten.
Gebruik eenpersoons schaaltjes of doe de pudding in kopjes.

 

Zomers nagerecht

 

Dit is echt een zomers nagerecht, omdat de aardbeien nu volop in het seizoen zijn. Koop wel lekkere rijpe Hollandse aardbeien, die hebben de meeste smaak. Omdat aardbeien verder weinig nodig hebben, heb ik ze alleen een beetje aangemaakt met citroensap en wat honing.

 

Basilicum

 

Door de gehakte verse basilicum mee te laten koken in de room, krijg je een lichte basilicumsmaak. Proef of het voldoende smaakt naar basilicum of dat de smaak niet overheerst.
Ik heb er ook nog een basilicumsiroop bij gemaakt voor nog meer basilicumsmaak. Jij hoeft dit natuurlijk niet te doen, maar als je gek bent op basilicum probeer het dan.

 

Tips:

 

Ben jij ook zo gek op panna cotta? Probeer dan ook eens deze Saffraan en kardemom panna cotta, Kokosmelk Panna Cotta met rabarber, Kaneel panna cotta met stoofpeer of Yoghurt panna cotta met Amarena kersen.

 

 

Recept Basilicum panna cotta met aardbeien: