Deze chowder vissoep oftewel clam chowder is een recept wat oorspronkelijk uit New England in Amerika komt. Het is een soort stoofpot gemaakt van visbouillon, melk of room, welke gebonden wordt met verkruimelde crackers of een roux. Daarin natuurlijk diverse soorten vis, schaal en schelpdieren. De New England clam chowder wordt gemaakt van schelpdieren en aardappelblokjes.

 

Chowder

 

De oorsprong van de term chowder is niet echt duidelijk. Het kan een afgeleide zijn van het Franse woord chaudron, wat ketel betekent. Hierin werden waarschijnlijk de eerste chowders bereid. Maar chodier was ook de naam voor een kookpot in het Creools. En de Portugese en Baskische stoofpotten van vis en schaaldieren staat bekend als caldeirada. Chaudrée is weer de Franse benaming voor een dikke vissoep. Maakt voor mij niet uit waar het vandaan komt, het is een heerlijke en vullende soep vol met vis, schaal- en schelpdieren. Doe erin wat jij lekker vindt.

 

Dit is een lekkere complete maaltijdsoep. Je kunt hiervoor allerlei soorten vis en schelpdieren voor gebruiken. Gebruik je fantasie en neem de vissoorten die je lekker vindt. Ik heb er kabeljauw, garnalen, mosselen en gerookte forel in verwerkt. Daarin ook nog spekjes, voor extra smaak. Om de soep dikker te maken, heb ik de helft van de maïskorrels gepureerd met een beetje room. Je kunt de soep ook binden met een roux, maar ik vond dit makkelijker om te doen. De maïs en aardappelblokjes in de soep is ook typisch voor dit gerecht. Ik heb vastkokende aardappelen genomen, die vallen namelijk niet uit elkaar tijdens het koken.
Het is geen goedkope soep, dat komt omdat de vis zo duur is. Maak het daarom voor een speciaal etentje.

 

Vissoep

 

Ben jij ook zo gek op soep met vis erin? Dan heb ik nog wel een paar heerlijke recepten voor jou. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze Franse Bouillabaisse, Aziatische Laksa noedelsoep met garnalen, Romige mosselsoep met kerrie, Hollandse garnalen bisque of Palingsoep? Klinkt niet verkeerd hè?

 

 

Recept Chowder vissoep: