Het klassieke Spaanse gerecht carrillada de cerdo is gestoofde varkenswangetjes. Ik heb het met het Spaanse varkensvlees van het Iberico varken gemaakt. Deze varkenswangen zijn mooi gemarmerd en blijven daardoor super sappig tijdens het langzaam stoven. Daarom noem ik dit gerecht Iberico varkenswangen in rode wijn. Een heerlijk stoofgerecht voor in het najaar of winter.

 

Carrillada

 

Vlees wat in de mond smelt, zo lekker dit wil je proberen! Omdat de wangetjes lekker gemarmerd zijn en lang heeft gesudderd, krijg je super zacht vlees. Bestel het eens als je in Spanje bent of maak het snel thuis.
Maar wat is carrillada? Het gerecht komt oorspronkelijk uit Madrid en wordt dus gemaakt van wangen. Dit kan van een koe (ternera) of een varken (cerdo) zijn. Het vlees wordt een paar uur gestoofd in Spaanse rode wijn en bouillon met daarin ui, wortel, paprika, aardappel, knoflook, tijm en laurier.

 

Varkenswangen

 

Laat je niet afschrikken door de naam wangen, als je dit vlees lekker lang stooft weet je niet wat je proeft. Het is echt superlekker, gewoon proberen!
Voordat je het vlees gaat bereiden, moet je het vlies wat om de wangen zit verwijderen. Neem hier even de tijd voor. Snijd met een scherp mesje het vlies* zodanig los dat je het kunt vastpakken en er voorzichtig vanaf kunt trekken. Of vraag jouw slager of hij dit kan doen voor jou.

 

Iberico

Als je dan een keertje varkensvlees eet, neem dat het prachtige Spaanse Iberico varkensvlees. Dit ras staat bekend als het beste varkensras in de wereld. De wagyu onder de varkens zeg maar. Het vlees heeft een hoge concentratie intramusculair vet, oftewel het is goed gemarmerd vlees. Dit zorgt voor heel veel smaak. Omdat het vlees een hoog percentage onverzadigde vetzuren bevat, is het ook nog eens goed voor ons.
Ik bestel dit vlees altijd online bij Beef&Steak.

 

Stoofvlees

 

Omdat stoofvlees altijd lang nodig heeft, maak je natuurlijk geen kleine porties.
Maak het voor meerdere personen of vries porties in, zodat je altijd een lekker voorraadje stoofvlees hebt in de vriezer.
En ik heb nog veel meer lekkere stoofvlees gerechten voor jou, wat dacht je bijvoorbeeld van Italiaans stoofpot Peposo, Stoofgerecht van wild en paddenstoelen, Griekse stifado of Ouderwetse gestoofde sukadelappen.

 

Tip:

 

Er bestaan heel veel originele recepten van dit klassieke gerecht en dit is de mijne. En van mijn broertje die 30 jaar chef-kok op Ibiza is geweest.

 

 

Recept Iberico varkenswangen in rode wijn: