Een week geleden mocht ik aanwezig zijn bij een leuk event georganiseerd door Euroma Kruiden & Specerijen in De Librije in Zwolle. Het ging om de introductie van hun nieuwste vier wereldse specerijenmelanges voor de BBQ. Dit zijn de Amerikaanse, Mexicaanse, Afrikaanse en Aziatische kruidenmixen. Tijdens het event mochten wij ook zelf gaan koken met deze specerijen. Dat was een hele uitdaging, want het was blackbox koken, oftewel koken met de producten die al voor ons klaar stonden. We werden in groepjes van drie ingedeeld en met z’n drieën gingen wij aan de slag. Eenmaal thuisgekomen wilde ik mijzelf nog een keertje uitdagen om met dezelfde producten te gaan koken. Het is nu een heerlijke Kabeljauw ceviche met chips geworden.

 

Blackbox

 

In de blackbox zaten de volgende producten:

Kabeljauw
Roseval aardappelen
Baby romaine
Onrijpe mango
Paprika
Tomaat
Crème fraîche
Zwarte knoflook
Asian bbq spices
Baharat
Wij hadden nog een optie om iets extra’s uit te kiezen en dit zijn chilivlokken en een limoen geworden.

 

Wij hebben de kabeljauw gebakken met de Asian bbq spices, de aardappelen in kleine blokjes gesneden en gebakken met de Baharat kruiden, van de mango, paprika en tomaat een salade gemaakt met de Asian bbq spices, chilipeper en limoen en dit geserveerd in een Romaine slaschuitje. Daarbij een saus gemaakt van de crème fraîche en zwarte knoflook.

 

Omdat de kabeljauw tijdens het bakken helemaal uit elkaar viel, heb ik besloten om er nu een ceviche van te maken. Super verse kabeljauw haasjes hiervoor bij de visboer gehaald en in blokjes gesneden voor de ceviche.
Omdat de salade zo lekker was, heb ik deze weer zo gemaakt.
En van de Roseval aardappelen heb ik crunchy chips gemaakt en deze geserveerd met een sausje gemaakt van de crème fraîche.
Zo is het toch een heel ander gerecht geworden met dezelfde ingrediënten.

 

Chips

 

Ik heb wel eens zelf chips gemaakt, maar dat was al lang geleden. Het leek mij wel lekker om van de Roseval aardappelen chips te maken en deze te kruiden met de Baharat kruiden. Warme chips zo uit de pan en zelf lekker gekruid is toch wel een verwennerij.
Ik heb geen frituurpan (uit zelfbehoud) maar als ik wil frituren doe ik dat in olie in een pan.
Voor de chips kan je de aardappel het beste in hele dunne plakjes snijden. Dit doe je met een mandoline of een kaasschaaf.
Je hoeft natuurlijk niet de chips erbij te maken, maar het is wel lekker om iets krokants bij de ceviche te serveren. In plaats van chips kan je ook cassave kroepoek, pappadums of emping erbij serveren.

 

Tip:

 

Het is een hele lijst met ingrediënten en bereiding geworden. Maak dit gerechtje daarom op een speciaal etentje thuis. De salade met mango kan je al ruim van tevoren maken en in de koelkast zetten en als je zelf geen chips gaat bakken, valt de bereiding reuze mee.

 

 

Recept Kabeljauw ceviche met chips: