Kip met citroen en lavendel is een recept van Rachel Khoo. Omdat ik een grote pot lavendel mocht ontvangen van Van Beekum Specerijen, wil ik natuurlijk zoveel mogelijk recepten met lavendel gaan uitproberen. Zo vond ik tijdens het googelen dit recept. Leuke combinatie leek mij dit, dus proberen maar. Bij dit gerecht passen heel veel soorten groenten. Kies iets wat je lekker vindt.

 

Lavendel

 

Misschien heb je wel lavendel in de tuin staan en als dit biologische lavendel is, dan kan je de bloemetjes gebruiken in de keuken. Het geeft gerechten een heerlijke geurige smaak. Je kunt het gebruiken in zoete gerechten zoals koekjes, ijs, maar ook in hartige gerechten zoals in sauzen, vis of in dit kipgerecht. Je kunt het ook mengen door een Provençaalse kruidenmix, voor een extra smaak. Daarbij gaat lavendel heel erg goed met tijm, rozemarijn en citroen.

 

Ik mocht dus een pot lavendel ontvangen en af en toe krijg ik inspiratie om het te gebruiken. Maar gebruik er niet te veel van, je wilt niet dat je gerechten naar lavendelzeep gaan smaken. Een klein beetje doet wonderen in een gerecht. Het geeft het een subtiele bloemige smaak zonder dat het overheerst.
Maak er bijvoorbeeld een lavendelsuiker van door de lavendel met de suiker te malen in een keukenmachine. Doe het in een afgesloten pot en gebruik het om bijvoorbeeld een fruitsalade op smaak te brengen of door een koekjesdeeg te mengen.
Je kunt lavendel ook mengen door olie of azijn. Maak hier dan weer een lekkere dressing van om over een salade te serveren.

 

Ben je nieuwsgierig naar wat ik nog meer gemaakt heb met de lavendel? Wat dacht je van deze Lavendelkoekjes, Lavendelsiroop waar je allerlei lekkere drankjes van kunt maken of Lavendel ijs, Zalm met lavendel en Runderstoof met lavendel? Echt het proberen waard!

 

Tip:

 

De rozemarijnzout* die ik over de kip heb gestrooid, heb ik zelf gemaakt. Hoe jij dit ook kunt maken, lees je hier.

 

 

Recept Kip met citroen en lavendel: