Wil je eens iets makkelijks maar toch iets bijzonders serveren? Maak dan deze heerlijke kippendijen met venkel en druiven. Je bereid dit gerecht in een traybake, dus alles gaat in de oven en jij hebt er geen werk aan. Het roosteren van de druiven concentreert hun smaak en vormt een heerlijke zoete aanvulling op de kippendijen en de venkel. Door de druiven in dit recept lijkt het alsof de kip in wijn gesmoord is, je krijgt alle smaak van wijn, terwijl je geen wijn gebruikt. Die kan je bewaren om te drinken. Deze eenpansmaaltijd is eenvoudig genoeg voor een doordeweekse avond, maar indrukwekkend genoeg om te serveren tijdens een etentje.

 

Kip

 

Ik heb kippendijen in dit recept gebruikt, maar je kunt ook kippenbouten nemen hiervoor. Ik vind kippendijen lekker omdat het velletje er nog aan zit en het botje er nog in zit. Dit geeft extra smaak aan de kip. Ik koop de kip meestal bij boer Karin van de Polderkip, dan weet ik zeker dat ik goede kip heb.
Het is een gerecht wat in een grote ovenschaal in de oven gaat. Maar ik heb de kippendijen wel even van tevoren goudbruin aangebakken in een pan.

 

Venkel

 

Wij zijn gek op venkel, maar op een of andere manier eten we het te weinig. De venkelknol heeft een lekkere anijssmaak. Het is een gezonde groente, die vooral goed is bij maagklachten. Je kunt de venkel op allerlei manieren bereiden, zoals koken, stoven, roerbakken, of verwerken in een stamppotje, risotto, soep of salade.
Schoonmaken: snijd de groene stengels eraf (die kan je ook eten), haal het fijne groen eraf voor garnering, snijd het harde bruine deel aan de onderkant eraf en snijd de venkelknol dan in dunne plakjes.

 

Druiven*

 

Je kunt rode, blauwe of witte druiven gebruiken in dit gerecht, maar het lekkerst is om zoete druiven te nemen. Ik heb blauwe Sable druiven genomen, die hebben een heerlijke zoete smaak.

 

Tips:

 

Serveer het gerecht rechtstreeks uit de traybake of op een bord of mooie schaal.
Maak er nog een lekkere salade bij en je hebt een complete maaltijd.
Of maak er een lekkere groentepuree bij zoals bijvoorbeeld een pastinaakpuree of pompoenpuree.

 

 

Recept Kippendijen met venkel en druiven: