Deze pastinaak muffins met cranberry’s bevatten ook amandelmeel voor een nootachtige smaak, plus een handvol gedroogde cranberry’s en gember om de zoetheid in evenwicht te brengen. De pastinaak wordt heel fijn geraspt, waardoor ze net gaar en licht smeuïg zijn. Ik hou wel van een goede muffin bij de koffie en jij?

 

En als je wilt kan je wat gehakte pecannoten of amandelen als een geweldige aanvulling door deze muffins doen. Ik raad echter niet aan om de cranberry’s over te slaan, omdat de muffins de iets zure extra structuur nodig hebben. Ik raad ook niet aan om de koekkruiden over te slaan, het is een waardevolle smaakmaker.
De pastinaak geeft een heerlijke zoetheid en is vochtig in de kern, cranberry’s zorgen voor een zuurtje en heldere kleur. Het amandelmeel zorgt voor een nootachtige en kruimelige korst.

Pastinaak muffins met cranberry’s

 

Pastinaken

 

De pastinaak wordt ook wel de ‘witte wortel’ genoemd. Dat is een logisch omdat het inderdaad een witgekleurde wortel is en het is ook familie van de winterwortel.
Je kunt pastinaak op vele manieren bereiden, je kunt er een soep, stamppot, puree, salade, rösti en frieten van maken of je roostert ze in de oven. En je kunt ze natuurlijk ook in zoete recepten verwerken zoals deze muffins
De pastinaak smaakt delicaat en complex, een beetje zoet met een hint van anijs maar ook een beetje nootachtige.

 

Pastinaak is een echte wintergroente en het is het beste verkrijgbaar van januari tot en met maart, maar soms ook al in de herfst.
Je vindt ze tegenwoordig ook gewoon bij de supermarkt. Natuurlijk kan je ze ook bij de groenteboer en op de markt kopen, zeker als je ze het liefste van Nederlandse bodem willen hebben.
Let er bij het kopen op dat de wortel stevig is en droog aanvoelt. Er moeten geen bruine plekken op de wortel zitten. De iets ‘slappere’ exemplaren kan je nog wel voor de soep gebruiken. Hoe kleiner de pastinaak, hoe meer smaak ze hebben.

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Pastinaak muffins met cranberry’s: