Ik had eens op een kookprogramma op TV een pastinaaksoep met coquilles voorbij zien komen. Superlekker en feestelijk natuurlijk en leuk om te maken met de feestdagen, maar die coquilles zijn wel aardig prijzig. Nu heb ik pastinaaksoep met saffraan en nep ‘coquilles’ gemaakt van plakken king boleet paddenstoelen oftewel koningsoesterzwammen en deze in de soep geserveerd. Het lijken net echte coquilles, een leuk alternatief als je geen echte jakobsschelpen wilt gebruiken. Maar als jij een bijzonder etentje thuis geeft en toch coquilles wilt gebruiken is dat helemaal prima natuurlijk.

 

Groentesoepen

 

Wij zijn gek op pastinaak en heb al een paar soepen met pastinaak op de site staan. Maar deze is ook weer bijzonder, daarom heb ik het recept toch maar uitgeschreven voor jullie.

 

Wil jij extra groenten in jouw eetpatroon toevoegen, maak dan een lekkere gepureerde groentesoep. Je kunt dit als lunch, voorgerecht of als avondmaaltijd eten.
Deze groentesoepen zijn heel makkelijk te maken, de basis is een ui, knoflook, de groente en wat bouillon. Verder kan je er allerlei smaakmakers aan toevoegen in de vorm van specerijen en/of verse kruiden.
Ik heb heel veel van dit soort soepjes op de site staan van bloemkool, wortel, venkel, koolrabi, pompoen, zoete aardappel, broccoli, courgette, knolselderij tot aan rode biet toe.

 

Pastinaken

 

De pastinaak was een vergeten groente maar heeft toch echt wel een comeback gemaakt. Je vindt ze in de herfst en winter zelfs in alle supermarkten. De witte wortelachtige groente is familie van de winterpeen. De groente is een rijke bron van vezels, vitaminen en mineralen. Je kunt aardappelen heel goed vervangen door de pastinaak. Maak er een lekkere puree van of verwerk het in een soep. Geroosterd of in een stamppotje is deze zoete wortel ook erg lekker.

 

Vegan coquilles

 

Als je de soep maakt voor een etentje thuis, is het wel leuk en lekker om de soep een beetje leuk aan te kleden. Ik heb hiervoor de koningsoesterzwammen zodanig gesneden en ingekerfd dat ze op coquilles lijken. Deze gebakken in de roomboter.
De hoedjes en ‘kontjes’ van deze zwam kan je natuurlijk gebruiken in een ander recept waar je paddenstoelen in verwerkt zoals bijvoorbeeld deze Miso orzotto met paddenstoelen.

 

Tips:

 

Wil je er een vegetarische of vegan soep van maken, gebruik dan groentebouillon en plantaardige boter.

Saffraan is ook erg prijzig, maar een klein beetje geeft al een lekkere smaak aan de soep. Wil je het liever niet gebruiken, neem dan kerriepoeder of kurkuma voor een mooie gele soep.

In plaats van krokant gebakken salieblaadjes kan je de soep ook serveren met wat fijngehakt peterselie of bieslook.

Extra nodig: een blender of staafmixer

 

 

Recept Pastinaaksoep met saffraan: