Het is herfst en de pompoenen liggen weer te lonken bij de groenteboer en supermarkt. Wij zijn dol op pompoensoep en ik heb deze keer een geroosterde pompoensoep met mangochutney gemaakt. Een smakelijk soep, lekker kruidig door de currypasta en verwarmend op een koude dag.

 

Pompoen

 

Pompoen is niet alleen heel erg lekker en veelzijdig, maar het is ook nog eens een supergezonde groente. Het is de herfstgroente bij uitstek en dat komt goed uit, want als het kouder wordt kunnen we wel wat extra vitamines gebruiken. En die zitten ook in de pompoenen, vooral vitamine C en E, betacaroteen, mineralen zoals ijzer en vezels. Daarnaast bevat een pompoen weinig calorieën.
Redenen genoeg om de pompoen vaker op tafel te zetten.

 

Als je een hele pompoen koopt, ben je niet zo duur uit. En hoe je dan moet schillen en snijden, kan je hier lezen.
En voor dit recept hoef je de pompoen alleen maar in stukken te snijden en in de oven te roosteren. Als de pompoenstukken gaar zijn, kan je het vruchtvlees zo uit de schil lepelen. En als je een biologische pompoen gekocht hebt, kan je de schil ook eten.

 

Veelzijdige groente

 

Pompoen is een veelzijdige groente. Door de zoete smaak is deze groente een echte allemansvriend. Je kunt pompoen in hartige en zoete gerechten gebruiken. Lekker in een stamppot, soep, omelet, hummus of gevuld. Of maak er donuts, pompoen karamel cake of een heerlijke pompoentaart van.

 

Gepureerde soepen

 

Ik ben dol op gepureerde soepen, het is een fijne manier om extra groenten naar binnen te krijgen. Je kunt de soep als lunch, voorgerecht of als avondmaaltijd eten.
Deze soepen zijn heel makkelijk te maken, de basis is meestal een ui, knoflook, de groente en wat bouillon. Verder kan je er allerlei smaakmakers aan toevoegen in de vorm van specerijen en/of verse kruiden.

 

Tip:

 

Het recept voor de zelfgemaakte mangochutney* vind je hier.

 

 

Recept Geroosterde pompoensoep met mangochutney: