Ik heb toch een feestelijk groente bijgerecht voor jullie. Deze heerlijke geroosterde pastinaak met cranberries zullen niet misstaan tijdens een feestelijk etentje thuis of met de feestdagen. Door de pastinaken te roosteren in de oven krijgen ze een heerlijke en intense zoete smaak en daarbij gaan de zoetzure cranberries heel goed mee samen. Een match made in heaven.

 

Bijgerechten

 

Aardappel of groente bijgerechten zoals deze pastinaken kan je heel goed op een mooie schaal serveren. Dat staat feestelijk op tafel en iedereen kan zichzelf bedienen. Ik wil wedden dat deze schaal snel op is! Je kunt groenten of aardappelen alleen koken, maar op deze manier worden de groenten wel erg lekker. En ik heb nog veel meer bijzondere bijgerechten voor een feestelijk etentje voor jullie. Kijk maar eens bij categorie onder bijgerechten bij de Kerstrecepten. Daar vind je o.a. een heerlijke romige pastinaakpuree, geroosterde bietjes met azijn, prei vinaigrette en gepofte wortelen met harissa yoghurt en feta.

 

Pastinaak

 

Het was een vergeten groente, maar de pastinaak heeft echt zijn comeback gemaakt. Deze witte peen wordt ook wel pinksternakel genoemd. Het is een hele oude peenachtige groente die nu weer in ons land verbouwd wordt.
Pastinaak bevat inuline, een koolhydraat, dat fructose bij splitsing oplevert. Daarom is deze groente zeer geschikt voor diabetici. Na de oogst wordt de wortel snel slap. Bewaar deze daarom maximaal drie dagen en het liefst in een papieren zak in de groentelade van de koelkast.
Het is een echte herfst/wintergroente die vanaf oktober overal goed verkrijgbaar is.
De witte peen is zeer smakelijk en minder zoet dan de gewone wortel, de smaak heeft iets weg van knolselderij.

 

Ik ben gek op deze groente en daarom kan je aardig wat recepten met pastinaak vinden op de site. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze zoete aardappel pastinaak bietenstamppot met dukkah pesto, pastinaak met makke kastanjes uit de oven, geroosterde pastinaak, pastinaak frietjes met een pittige dressing, pastinaak en kastanje soep, romige geroosterde pastinaaksoep met palmkool pesto en pastinaak muffins. Klinkt goed toch?

 

Tips:

 

Voordat ik pastinaken ga roosteren, kook ik ze altijd even eerst. Hierdoor verkort je het roosteren in de oven.

Je kunt de pastinaken al een dag van tevoren koken en dan op de avond van het etentje in de oven roosteren.

De cranberries kan je al van tevoren bereiden en dan hoef je ze alleen maar op te warmen op de avond zelf.

Gebruik wel een lekkere azijn* voor de cranberries. Ik heb een lekkere fruitazijn hiervoor gebruikt. Je kunt ook een rode wijnazijn, frambozenazijn of een appelciderazijn hiervoor gebruiken.

 

 

Recept Geroosterde pastinaak met cranberries: