Ik had een bos palmkool gekocht bij mijn groenteboer en wilde deze groente weer eens op een andere manier bereiden. Het is roergebakken palmkool met tahin, knoflook, komijn en harissa geworden. Hierdoor heb ik deze robuuste kool heerlijke Midden-Oosterse smaken meegegeven. Probeer het eens!

 

Palmkool

 

Cavolo Nero oftewel palmkool of zwarte kool is een echte wintergroente die oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied komt. Deze groente is erg populair in Italië, waar het vooral gegeten wordt in de ‘wintersoep’ minestrone.
De groente maakt nu zijn opmars in Nederland en wordt hier zelfs ook geteeld. De kool heeft wel iets weg van onze boerenkool en is net zo gezond. Het bevat heel veel vitamines, mineralen en vezels. En het heeft hetzelfde bittertje als de boerenkool.

 

Je kunt de palmkool maar kort (2-3 dagen) bewaren in de koelkast, houdt daar dus rekening mee.
De groente schoonmaken is eigenlijk vrij simpel. Je trekt of ritst het blad van de harde stelen af. Koop vooral geen voorgesneden palmkool uit de supermarkt, hier zitten die harde nerven nog in en dat is echt niet lekker.
Het blad kun je wokken of grillen, maar snijd voor het bereiden het blad wat fijner.

 

En ik heb nog meer recepten met de groente, namelijk Palmkool en paddenstoeltjes met hummus, Roergebakken Cavolo Nero, Eenpansgerecht met zilvervliesrijst, salami, cavolo nero en prei of Gemengde paddenstoelen en palmkool met eieren. Probeer die ook eens.

 

Tips:

 

Als je geen palmkool kunt vinden, neem dan boerenkool.

En als de palmkool niet in het seizoen is kan je ook wilde spinazie of gewone spinazie hiervoor in de plaats gebruiken. Wilde spinazie heeft stevige grote blaadjes die je heel goed kunt roerbakken.

Dit gerecht is lekker bij Kipstoofschotel met kaneel en citroen, Dukkah kippenbouten, Bavette gemarineerd in harissa of Stoofpot kruidige lamsnek.

 

 

Recept Roergebakken palmkool met tahin: