Deze kipstoofschotel met kaneel en citroen kan je bereiden in een hapjespan, tajine of zelfs in de oven. De kruidige smaken gaan zo goed samen met de kip, dit wil je vaker maken. En als je het in de oven bereidt, heb je er verder geen omkijken naar. Maar dat geldt eigenlijk ook voor in de pan of de tajine.

 

Kipkarbonades

 

Ik heb kipkarbonades voor dit gerecht gebruikt. Dit zijn de kippendijen maar dan met het bot er nog in. Hou je daar niet van, dan kan je kipdijfilets gebruiken. Maar ik moet zeggen dat ik het knapperige velletje erg lekker vind en dat de kipkarbonades gestoofd erg veel smaak hebben omdat het bot er nog in zit. Je kunt ook hele kippenbouten gebruiken.

 

Mocht je het in de oven gaan bereiden, doe het dan op 180˚. Bak eerst wel alles in een ovenbestendige pan en schuif het dan in de oven. Heb je zo’n pan niet, bak het in een gewone bakpan en doe alles dan in een ovenschaal en schuif deze in de oven.

 

Piment

 

De specerijen die in dit gerecht gebruikt worden zijn: kurkuma, piment en koriander. De kurkuma geeft het die mooie gele kleur. En kurkuma is heel goed voor ons, lees deze blog daarover maar eens Elke maaltijd speciaal met de juiste kruiden
Allspice oftewel piment wordt niet vaak in de Nederlandse keuken gebruikt. Je vindt specerij in de supermarkten. Je kunt de gedroogde besjes over de poeder kopen. De besjes lijken een beetje op peperkorrels. Piment wordt ook wel Jamaicapeper genoemd omdat het daar vandaan komt. Het wordt dan ook veel in deze keuken gebruikt.

 

Piment heeft de smaak van peper, kruidnagel, nootmuskaat en kaneel in een, daarom wordt het ook all spice genoemd. Het is een geweldige licht pikante smaakmaker welke in heel veel gerechten gebruikt kan worden. Koop eens een potje piment en ga ermee experimenteren. Gebruik het bijvoorbeeld in een vleesmarinade voor de barbecue. Of doe twee pimentkorrels als extra smaakmaker in een Gin&Tonic.
Gebruik het in deze heerlijke zelfgemaakte Chai kruidenmix. Het is ook de smaakmaker in de Zweedse gehaktballetjes. En natuurlijk in de jerkmarinade van deze Kipfilet met chili pompoen.

 

Wat eten we erbij?

 

Je kunt een gestoomde couscous erbij eten. Of deze Parelcouscous salade met aubergine, courgette en paprika en Bloemkool couscous met verse kruiden en cranberries is er natuurlijk ook erg lekker bij.

 

 

Recept Kipstoofschotel met kaneel en citroen: