Zelfgemaakt paddenstoelensoep is zo lekker en supermakkelijk te maken. Als je dit eenmaal geproefd hebt, wil je nooit meer de kant-en-klare soep. Deze romige paddenstoelensoep met Marsala is het proberen waard, hartverwarmende soep, vol met umami smaken van de verschillende paddenstoelen die je erin verwerkt. De Marsala wijn geeft een extra lekkere smaak aan de soep. Een heerlijke vegetarische soep voor de paddenstoelliefhebbers.

 

Paddenstoelen

 

Ik noem het expres geen champignonsoep, omdat deze soep niet gemaakt wordt van de witte champignons. Dit soort paddenstoelen heeft niet zoveel smaak en ik wil een soep vol met de smaak van verschillende paddenstoelen.
Tegenwoordig vind je gemengde paddenstoelenmixen bij de supermarkt, maar ga eens naar een goede groenteboer. Hier kan je heel veel soorten paddenstoelen vinden en ze worden daar los verkocht. Dan bepaal je zelf welke paddenstoelen en hoeveel van elk soort jij gebruiken gaat. Deze paddenstoelen heb ik gebruikt:

 

Gedroogde porcini (oftewel eekhoorntjesbrood) is een perfecte basis voor het maken van deze soep of om in een paddenstoel risotto of saus te gebruiken. Omdat ze gedroogd zijn, zitten ze bomvol met smaak. Week ze eerst in warm water en gebruik dat vocht weer als basis voor de soep. Ze kunnen zand bevatten wat weer in het vocht komt, let daar wel goed op.

Kastanjechampignons smaken beter, nootachtiger en kruidiger dan de witte champignon. Ze zijn minder vochtig en vleziger dan de witte champignons. Die zou ik sowieso kiezen voor de soep.

De oesterzwammen hebben een licht aardse smaak en een stevige bite. Ze zijn wat vleziger dan de andere paddenstoelen. Je kunt oesterzwammen het beste in stukken scheuren.

De shiitakes komen oorspronkelijk uit Japan en China en zijn stevige paddenstoelen met een krachtige smaak. Verwijder voor het gebruik het steeltje, die kunnen namelijk taai zijn.

Witte of bruine beukenzwammetjes, die hebben een lekkere nootachtige en een mooie umamismaak.

 

Tip:

 

Marsala* is een Italiaanse versterkte wijn welke gemaakt wordt in de omgeving van Marsala op Siciliƫ. Je kunt deze eventueel in kleine flesjes kopen bij de slijter.

 

 

Recept Romige paddenstoelensoep met Marsala: