Het is koud buiten, echt weer voor stoofgerechten. Of het nu van rund-, varkens-, kippenvlees of groente gemaakt is, wij zijn er gek op. En het gaat dan ook zo lekker ruiken in de keuken, als er zo’n grote pan staat te pruttelen op het fornuis. Ik heb voor jullie een heel bijzondere stoof, namelijk een runderstoofpot met dumplings. Het vlees is gestoofd in een combinatie van bouillon, bruin bier en balsamico. Dat klinkt goed toch?

 

Dumplings

 

Dumplings zijn zachte en fluffy deegballetjes. Je kunt ze vullen, of niet zoals ik nu gedaan heb. Ze kunnen gemaakt worden van diverse soorten meel, brood of aardappelen. En je kunt ze bakken, koken, frituren of stomen.
Deze deegballetjes worden in heel veel verschillende keukens over de wereld gebruikt. Denk aan de Chinese of Aziatische dumplings.

In de Britse en Ierse keuken worden ze vaak gemaakt van bloem en dierlijk vet (suet). Die deegballetjes worden gekookt in een stoofpot of soep.
De bekende gnocchi is een soort Italiaanse dumpling. Deze worden meestal geserveerd met gesmolten boter en Parmezaanse kaas of een heerlijke pastasaus.
Ook in Duitssprekende en Oost-Europese landen zijn ze er gek op. Hier heten ze Knödel en kunnen zowel zoet als hartig zijn.

 

Stoofvlees

 

Vlees wat op laag vuur heel lang heeft staan pruttelen, waardoor het vlees zo gaar wordt dat het bijna uit elkaar valt, noemen we stoofvlees. Het kost wel wat tijd, maar dan serveer je ook wel iets lekkers. Vooral in de herfst en winter is dit heerlijk om te eten, comfortfood ten top.

 

Je kunt (doorregen) riblappen, runderlappen en/of sukadevlees gebruiken. Het vlees mag best wel een beetje vet bevatten, dit geeft het vlees extra smaak en een zachtere structuur. Wees dus niet bang voor een beetje vet aan het vlees.
Elk soort vlees heeft zijn eigen gaartijd. Het scheelt ook of je goed vlees koopt of niet, het ene riblapje kan daardoor sneller gaar zijn dan het andere.

 

Eigenlijk heb je er niet zoveel werk aan deze stoofpot. Eerst moet alles gesneden en aangebakken worden en dan laat je de pan lekker lang op een laag vuurtje staan garen. En dan is het toverwoord: geduld! Laat het vlees lekker lang stoven voor een boterzacht resultaat.
Deze runderstoofpot is rijk aan smaak en de fluffy dumplings erop maken het helemaal af.

 

Ben jij ook zo gek op stoofvlees? Dan heb ik nog veel meer recepten voor jou. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze Pittige Chinese rundvlees stoofpot, Indonesisch stoofvlees Rendang, Marokkaanse runderstoofpot of deze Sukade met appelstroop?

 

Tips:

 

Roer wel af en toe en check of er genoeg vocht in de pan zit. Als het te droog kookt, kan je nog wat bouillon of water toevoegen.

 

Het is een compleet gerecht, maar je kunt er nog wel extra groenten bij serveren zoals deze Gestoofde venkel, Spruitjes met rozemarijn of Roergebakken Cavelo Nero. Alleen een groene salade is er ook erg lekker bij.

 

Je hebt een goede stoofpan met dikke bodem nodig.

 

 

Recept Runderstoofpot met dumplings: