De klassieke appeltaart Tarte Tatin kan je ook in een hartige versie maken, zoals deze smaakvolle tarte tatin van sjalotjes. Een heerlijk vegetarisch gerecht wat je als hoofdgerecht voor twee personen of als voorgerechtje voor vier personen kunt maken. Serveer er een lekkere groene salade bij en je hebt een complete maaltijd.

 

Tarte tatin

 

Een tarte tatin is een omgekeerde appeltaart. De appeltjes worden eerst gekarameliseerd in roomboter en suiker waarna er bladerdeeg op gelegd wordt. Daarna wordt de taart gebakken in een hete oven. Na het bakken wordt de taart weer omgedraaid op een schaal en geserveerd.
En behalve met sjalotten kan je deze hartige versie ook maken van andere groenten, zoals deze Tarte tatin van witlof, Tarte Tatin van rode bietjes, Tarte Tatin van cherrytomaatjes en Tarte Tatin van wortel, zoete aardappel, pastinaak en biet.

 

Sjalotten

 

De sjalotten zijn familie van de uien. Waar je uien voor gebruikt, kan je ook sjalotten gebruiken. Een banaansjalot is een lange ovale kleine ui, met dezelfde schil als de ui. De smaak van sjalotten is iets milder en zoeter dan die van de uien, waardoor je ze ook heel goed rauw kunt gebruiken in een salade bijvoorbeeld. Ze zijn wel een stuk duurder dan de ‘gewone’ ui.

 

Een sjalot is een hele goede basis voor sauzen, vooral in goede restaurants en in Frankrijk worden ze gebruikt. De Franse klassiekers zoals Rode wijnsaus, Prei vinaigrette, Béarnaisesaus, Beurre blanc, Pepersaus, etc. beginnen altijd met een gesnipperde sjalot.
De sjalotjes schijnen ook beter te verteren zijn dan de andere uiensoorten.

 

Wist jij dat de uiensoorten in de top drie van ’s werelds meest gebruikte groenten staat? Ze zijn de smaakmakers in heel veel gerechten over de hele wereld. Heel veel recepten beginnen met: snipper een ui. Jij hebt deze alleskunner waarschijnlijk ook wel in huis. Wist jij dat uien heel gezond zijn? En dat er meerdere soorten uien zijn?

 

Uien bevatten veel goede voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en antioxidanten.
En ze bevatten veel vezels wat weer goed is voor de werking van de darmen. Ze zorgen namelijk voor gunstige bacteriën in je darmen.

 

Bladerdeeg

 

Ik heb een rol verse bladerdeeg gebruikt voor dit recept. Je kunt ook plakjes bladerdeeg gebruiken, dan heb je er 5 of 6 plakjes voor nodig. Laat die plakjes ontdooien, leg ze dan op elkaar en rol ze uit tot een ronde plak.

 

Tips:

 

Ik heb een lage ovenschaal van 27 centimeter doorsnee gebruikt.

Ik had 500 gr sjalotjes gekocht, dat waren er 14 stuks. Mocht je alleen maar hele kleine sjalotjes kunnen vinden, koop er dan meer voor de zekerheid.

In plaats van sherry-azijn, kan je ook een balsamicoazijn gebruiken.

Laat de taart iets afkoelen voordat je hem serveert.

 

 

Recept Tarte tatin van sjalotjes: