Deze witlofsalade met appel en kaas is een klassieker. Fijngesneden witlof met blokjes appel, kaas, verse kruiden en een crunchy topping. Een recept dat snel en makkelijk te maken is, staat binnen 10 minuten op tafel. En tegelijkertijd is het heerlijk fris en vrolijk om te zien met al die kleuren. Dit is de salade die je altijd kunt serveren.
Soms heb je zin in een frisse en gezonde salade. Maar je hebt geen zin in ijsbergsla, rucola of andere slasoorten. Dan heb ik hier een super lekker recept voor je: witlofsalade met appel. Het is vers en knapperig en met veel lekkers.
Want naast appel doe ik ook kaas erin. En een heerlijke dressing zorgt voor een romige smaak. Echt een salade die je keer op keer blijft maken.

 

Witlof

 

Witlof is een heerlijke, iets bittere groente die je op diverse manieren kunt bereiden. Het wordt niet zoveel gegeten in ons land en dat is jammer. Want behalve witlof met ham en kaas uit de oven, kan je het ook bakken, wokken, smoren, er een heerlijke soep of stamppot van maken of rauw in een lekkere salade verwerken.

Voordat je de witlof gaat gebruiken, haal je eerst de eventuele bruine buitenste bladeren eraf. Dan snijd je het bruine voetje eraf en snijd je de witlof in de lengte doormidden. Nu kan je de puntvormige harde kern eruit snijden. Snijd het dan in reepjes voor de salade.

 

Salade

 

Omdat witlof een bittertje heeft, wil je ook iets zoets verwerken in de salade. Dit kan in de vorm van vers fruit zoals appel, sinaasappel, mandarijn of mango en/of gedroogd fruit zoals dadels, rozijnen of cranberries.
En ik heb een lepeltje gemberjam door de dressing gedaan. Je kunt ook gemberblokjes fijnhakken hiervoor in de plaats. Als je niet van gember houdt, meng je een beetje honing door de dressing.

Ik heb ook nog een lekkere romige graskaas door de salade gedaan. Je kunt ook een ander soort kaas gebruiken die jij lekker vindt.

Groene kruiden zijn altijd lekker door salades. Ik heb nu bieslook genomen omdat ik daar nogal veel van heb staan in de tuin. Peterselie of een lente-uitjes is ook lekker.

Als crunchy topping heb ik de saladetoppers van Good4U gebruikt. Deze saladetoppers bestaan uit een blend van geroosterde pompoenzaden, zonnebloemzaden en groene erwten. Maar noten zoals walnoten, pecannoten, amandelen of cashewnoten doen het ook goed in deze salade.

 

 

Recept Witlofsalade met appel en kaas: