Wij zijn gek op worteltjes en ik probeer ze elke keer weer op een andere manier te bereiden. Ik heb nu de wortels in boter en honing geroosterd in de oven, dit is een zalig groentegerecht geworden. Ik denk dat vooral de kids dit lekker zullen vinden, zoete wortels gekarameliseerd in de boter en honing, wie wil dat nou niet?

 

Wortels

 

Er zijn verschillende soorten wortels de waspeen, bospeen en de winterpeen. Daarnaast bestaan er nog wortels in allerlei kleuren zoals wit, geel, rood en paars. En elk van die gekleurde wortels heeft zijn eigen smaak.
Je kunt de kleinere soorten wortels schrappen, maar de grote winterpeen zou ik schillen met een dunschiller.
Voor dit recept kan de bospeen, waspeen of zelfs de winterpeen gebruiken. Snijd de grote exemplaren dan wel in dunne repen.

Wortels in boter en honing

Je kunt wortels op heel veel manieren bereiden, koken, bakken, roerbakken, stomen, roosteren in de oven, rauw eten, soep, puree of stamppot ervan maken.
Afhankelijk van hoe je ze bereiden wilt snijd je ze in dunne plakjes, in stukken of in de lengte doormidden zoals in dit recept. Ik heb dat gedaan zodat de wortels sneller gaar zullen worden.
Ook heb ik ze van tevoren gekookt, ongekookt worden ze namelijk na een uur nog niet zacht in de oven.

 

De wortels op deze manier bereid is altijd lekker, maar zullen het als bijgerecht ook goed doen tijdens een speciaal etentje thuis. Maak ze bijvoorbeeld met de feestdagen zoals de Kerst of de Paasdagen. Als je ze tijdens een etentje wilt maken, kook ze dan ruim van tevoren en maak het boter/honing mengsel alvast klaar. Dan hoef je ze alleen nog maar in de oven te schuiven en heb je er geen werk aan.

 

Hoe je rozemarijnzout* maakt lees je hier. Ik heb altijd een pot op voorraad, niet alleen lekker in dit gerecht maar ook heerlijk op bijvoorbeeld gebakken aardappeltjes. Je kunt ook gewoon rozemarijn fijnhakken en dat gebruiken.

 

En ik heb nog meer heerlijke wortelrecepten voor jullie. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze Gepofte wortelen met harissa yoghurt en feta, Wortels in ginger ale geglaceerd, Miso wortelen met knolselderijpuree en groene chutney, Geglaceerde rode wortelen en Feestelijke wortels? Allemaal heerlijke manieren om wortelen te bereiden.

 

 

Recept Wortels in boter en honing: