Wij zijn gek op zalm en daarom staat het regelmatig op het menu hier. Elke keer probeer ik het weer op een andere manier te bereiden, deze keer heb ik zalm met groene kruidenkorst gemaakt. Het ziet er feestelijk en lekker uit en je hebt er weinig werk aan. Maak het eens voor een etentje thuis en je gasten zullen verrast zijn.

 

Zalm

 

Je kunt voor dit gerecht een heel stuk zalm om vier zalmfilets gebruiken. Of als je het voor nog meer personen wilt maken, nemen je een hele zalmzijde (verdubbel dan wel de topping). Als je dit in z’n geheel serveert, ziet het er natuurlijk spectaculair uit.
Zalm is superlekker en daarnaast is het ook nog eens een gezonde vis. Omdat zalm een vette vissoort is, bevat het veel Omega-3 vetzuren. Die kunnen de kans op hart- en vaatziekten verkleinen en de bloeddruk verlagen. Eet daarom regelmatig een vette vissoort zoals bijvoorbeeld zalm.

 

Afhankelijk van de dikte van de zalm, heeft deze tussen de 15 en 20 minuten nodig in de oven. Je wilt dat de zalm net gaar is en bijna uit elkaar valt. Als je de zalm te lang laat garen wordt deze droog en dat is jammer. Het resultaat is een super zachte sappige vis met heel veel smaak door de groene kruidentopping.
Je kunt een kernthermometer gebruiken om zeker te weten of de vis gaar, de ideale temperatuur voor de zalm is 50˚C.

 

Mocht jij thuis geen vis durven te bereiden, probeer dit recept dan eens. Het kan bijna niet mislukken, vooral niet als je een thermometer gebruikt. De vis is snel klaar en de oven doet het werk voor jou. Dan kan jij ondertussen de bijgerechten klaarmaken.

 

Kruidenkorst

 

De kruidenkorst geeft heel veel smaak aan de zalm en het ziet er heel feestelijk uit. Daarnaast is het lekker en gezond!
De kruidenkorst heb ik gemaakt van verse peterselie, ansjovisfilets, knoflook, kappertjes,
Dijonmosterd en citroenrasp. Dit geeft een kruidige, pittige, zoute topping met het lekkere frisse van de citroen. Ideaal voor op deze vis.
Hak het mengsel niet te fijn, het moet geen puree worden. Lijkt het te droog, voeg dan nog wat olijfolie toe en als het te nat geworden is meng je er extra paneermeel door.

 

Erbij:

 

Ik heb er roergebakken prei (2 stengels in dunne ringen) en spinazie (400 gram) met twee teentjes fijngehakte knoflook erbij geserveerd. Het is wel een super groen bord geworden zo, maar ja de combinatie was verrukkelijk.
Gebakken aardappeltjes erbij zijn natuurlijk ook altijd lekker.

En we dronken er een heerlijke L’Artisan Le Chardonnay bij. Een honderd procent Chardonnay welke uitzonderlijk goed bij zeevruchten en visgerechten past.

 

Extra nodig: keukenmachine en ovenschaal (20 x 30 cm).

 

 

Recept Zalm met groene kruidenkorst: