Je zult deze decembermaand genieten van de feestelijke smaak van deze zelfgemaakte gekruide cranberrysiroop. Gebruik hem voor al je feestelijke cocktails, mocktails, andere drankjes of als saus bij een nagerecht. Bovendien is het een geweldig doe-het-zelfcadeau voor de feestdagen!
Dit is het seizoen voor feestelijke cocktails en mocktails! Terwijl we het einde van het jaar naderen, verschuift het thema snel van lichte en verfrissende zomerdrankjes naar kruidige en feestelijke recepten. Vandaag een recept met een de populairste smaken van het seizoen, namelijk de cranberry!

 

Cocktails

 

Ik heb gemerkt dat mixdrankjes populairder zijn dan ooit. Maar in plaats van het typische drankaanbod zetten steeds meer bars en restaurants alcoholvrije mocktails of cocktails met een laag alcoholpercentage centraal. Persoonlijk ben ik dol op deze trend, omdat het deze inclusiever maakt en normaliseert dat niet-alcoholische dranken net zo verleidelijk kunnen zijn. En om zo’n lekker mixdrankje te maken kan je deze zelfgemaakte gekruide cranberrysiroop gebruiken. Het is een geweldige manier om elk drankje op te fleuren, of het nu alcohol bevat of niet!

 

Het is een fluitje van een cent om te maken, dus je kunt een grotere batch voor jezelf maken of delen met vrienden en familie die ook dol zijn op hun wintercocktails en mocktails.
Het maken van eigen eenvoudige siropen is een van mijn favoriete manieren om mijn favoriete cocktails naar een hoger niveau te tillen.

 

Dit recept zou ongeveer 250 ml moeten opleveren. In de koelkast blijft het een maand houdbaar. Maar als je eenmaal een drankje hiermee gemaakt hebt, denk ik niet dat hij zo lang meegaat!

En van deze siroop heb ik ook een heerlijke ‘Cran Royal’ gemaakt. Schenk hiervoor iets siroop in een champagneglas en schenk het vol met Champagne of Prosecco. Garneer met een paar verse cranberries en een takje rozemarijn.

Zelfgemaakte gekruide cranberrysiroop

 

Serveersuggesties

 

Er zijn eindeloos veel zelfgemaakte cocktails te maken met deze zelfgemaakte gekruide cranberrysiroop. Ik heb er een zalige Cranberry rum cocktail, Cranberry Gin Cocktail
en Cranberry ginger ale mocktail van gemaakt.
Maar het is ook lekker in onderstaande drankjes, vervang de cranberrysap dan door een scheutje van de siroop:

Cranberry rode bessen gin cocktail
Bruisende cranberry en bloedsinaasappelcocktail
Kerstcocktail van cranberry’s en champagne
Cranberry mandarijn mocktail

 

Voel je hier een thema? Maar als je echt van die heerlijke cranberrysmaak houdt, zijn cocktails niet de enige optie. Je kunt dit toevoegen aan bruisend water, tonic voor een alcoholvrije mocktail. Of voeg het toe aan smoothies voor een vleugje zoete, cranberry smaak. Het is absoluut een heel zoete smaak, dus met een beetje kom je al een heel eind.

 

Tips:

 

De overgebleven gekookte cranberries hoef je niet weg te gooien, gebruik ze door de yoghurt voor een lekker en simpel toetje. Of maak er een simpele en luchtige cranberrymousse van. Haal er dan wel eerst de kruiden en sinaasappelschil uit.

Bind een kleurrijk lint rond de bovenkant van het flesje en pot en maak het mooi. Het kan ook leuk zijn om een kleine receptenkaart of beschrijving bij te voegen, en misschien een paar receptideeën op te nemen waarvan je denkt dat ze die leuk zullen vinden.

Extra nodig: fijne zeef en glazen pot of fles met goed sluitende deksels

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Zelfgemaakte gekruide cranberrysiroop: