Een soort Spaanse aardappel omelet (Tortilla de Patatas) maar dan met extra toevoeging van gerookte forel en zongedroogde tomaatjes. Ik weet niet of de Spaanse smaakpolitie het goed vindt dat ik hun klassieke omelet aangepast hebt, maar ik heb het toch maar zo gedaan. Een heerlijke smeuïge aardappel omelet met forel en tomaatjes is het geworden. Lekker als avondmaaltijd en als je wat overhoudt, kan je het de volgende dag koud eten als lunch.

 

Spaanse omelet

 

Een Spaanse omelet wordt gemaakt van eieren, aardappelen en uien. Het wordt in Spanje als lunch of als tapas geserveerd. Voor het maken van deze omelet moet je ruim olijfolie gebruiken waarin de aardappelen en uien eerst in worden gebakken.
De ongekookte aardappelen worden in flinterdunne plakjes gesneden en gebakken tot ze bijna gaar zijn. Gebruik wel een grote antiaanbakpan om de omelet in de bakken. En je moet er wel de tijd voor nemen, alles wordt namelijk op niet te hoog vuur gebakken en dan duurt het wel even voordat het gaar is.

 

Aardappelen*

 

In mijn blog: Aardappelsoorten lees je van alles over de verschillende soorten aardappelen. Ik heb nu die lekkere Opperdoezer Ronde aardappeltjes gebruikt in deze omelet, maar je kunt ook andere soorten gebruiken. Ik heb mijn broertje, die heel lang chef-kok op Ibiza is geweest, wel eens gevraagd of ik vastkokende of kruimige aardappelen moet gebruiken voor de omelet. Hij gebruikt daar rode aardappelen voor, tja dat zegt mij natuurlijk niets. Ik denk dat het met zowel vastkokers als iets kruimige aardappelen gemaakt kan worden. Vind namelijk in geen een recept de vermelding wat voor soort aardappel hiervoor het beste geschikt is.

 

Wat eet je erbij?

 

Als je dit als hoofdmaaltijd wilt eten, maak dan een lekkere salade zoals deze courgettesalade met fetadip en dille, groene kruiden salade met burrata (met of zonder de burrata) of groene aspergelinten salade met erwten en munt.

 

Tips:

 

In plaats van Manchego kaas kan je ook geraspte oude kaas of Parmezaanse kaas gebruiken.

Het recept voor de zongedroogde tomaatjes** uit de oven vind je hier.

 

 

Recept Aardappel omelet met forel en tomaatjes: