Ik mocht een heerlijke gestoomde, warm gerookte makreel ontvangen van het Nederlands Visbureau. Natuurlijk is deze makreel heerlijk op een boterham of in een salade, maar ik wilde er iets lekkers van maken. Het is deze verrukkelijke gerookte makreel paté geworden. Serveer het als voorgerechtje met sneetjes geroosterde briochebrood of als borrelhapje met een stokbroodje of toastjes.

 

Makreel

 

Gestoomde en warm gerookte makreel is niet alleen heel erg lekker, maar het is ook nog eens een gezonde vis. Makreel is namelijk een ‘vette’ vis en bevat heel veel Omega-3 vetzuren. Daarnaast nog veel vitaminen zoals D, mineralen en eiwitten.
Onder de vette vissen vallen ook zalm, haring, forel, sardines en tonijn. Redenen genoeg om deze vissen vaker op het menu te zetten.

 

Met makreel kan je heel veel verschillende recepten maken. Deze vis gaat namelijk heel goed samen met nog andere gezonden producten zoals rode bietjes, avocado, spinazie en linzen. Ik heb wel een paar makreel met bietjes recepten op de site staan. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze heerlijke Salade met makreel, bietjes en spelt, Salade met makreelmousse, truffelaardappel en bietjes of Salade met mini bietjes, makreel en rode ui. Klinkt goed toch?

 

Paté

 

Een paté is eigenlijk een vleesproduct waarin lever verwerkt wordt. Het kan gemaakt worden van varkensvlees, wild of gevogelte. Het is een van oorsprong Frans gerecht. Het mengsel kan warm of koud zijn en is altijd smeerbaar. Dus een paté van makreel mag wellicht niet zo heten, maar toch noem ik het zo.

 

Balsamico*

 

Ik heb die dikke balsamico gebruikt in dit recept, als je de balsamicoazijn gebruikt wordt het mengsel te dun. Deze balsamico noemen ze ook wel Mazzetti cremosa, dit is een dikke saus op basis van balsamicoazijn.

 

Tips:

 

Als je een hele gestoomde of gerookte makreel gebruikt, ben je voordeliger uit. Je kunt ook makreelfilets gebruiken, dan hoef je de vis niet uit elkaar te halen.

Pas wel goed op dat je alle graatjes verwijderd uit het visvlees.

 

 

Recept Gerookte makreel paté: