Ik heb toch een heerlijk gerecht voor jullie. Deze kipgehaktburgertjes met baharat en parelcouscous salade is bijzonder smakelijk door de Midden-Oosterse specerijen en kruiden die erin verwerkt zijn. Je kunt het gerecht warm, lauwwarm en zomers zelfs koud serveren.

 

Kipgehakt

 

Tegenwoordig is er in elke supermarkt bij de vlees afdeling kipgehakt te koop. Koop wel het naturel kipgehakt, want je wilt het zelf op smaak brengen met de baharat kruiden. Als je geen kipgehakt kunt vinden, kan je dit zelf maken door kipdijfilets in een keukenmachine fijn te malen. De burgertjes worden zonder ei en paneermeel aangemaakt, puur het gehakt en de kruiden.
Als je de burgertjes een uurtje in de koelkast laat staan, stijven ze wat op en kan je ze makkelijker bakken zonder dat ze uit elkaar vallen. Dit zou je eventueel al de avond ervoor kunnen doen.

 

Baharat

 

Baharat is een heerlijke warme specerijenmelange uit het Midden-Oosten. Je kunt het gebruiken in diverse Midden-Oosterse gerechten zoals tajines, falafel, hummus of als marinade op vlees of kip. De mix bestaat uit paprika, kaneel, korianderzaad, zwarte peper, komijnzaad, kardemom, ui, knoflook, nootmuskaat, kruidnagel, cayennepeper.
Vooral de nootmuskaat en kaneel zijn kenmerkend in deze mix. De kaneel geeft het een lichtzoete smaak, wat ik erg lekker vind.

 

Parelcouscous

 

Ik ben gek op parelcouscous. Die mini bolletjes pasta waar je zoveel mee kunt doen. Je hoeft het maar heel kort te koken, na ongeveer 10 minuten is het al gaar. Omdat ik de structuur van couscous niet goed verdraag, gebruik ik altijd parelcouscous.
Deze parelcouscous wordt veel gebruikt in de Israëlische, Jordaanse en Libanese keuken.
Je vindt het in de grotere supermarkten of Turkse winkels.
En omdat ik er zo gek op ben, kan je diverse recepten met parelcouscous vinden op de site, zoals bijvoorbeeld deze Parelcouscous salade met bietjes, mierikswortel en dille of Parelcouscous met geroosterde pompoen en groenten.

 

Gegrilde paprika

 

Ik grill meestal de paprika’s omdat ze dan nog lekkerder en zoeter worden. Er zijn potten gegrilde paprika te koop, maar meestal worden die bewaard in azijn en dat vind ik dan weer niet lekker. Het kost even wat tijd om ze te grillen, maar je zou dit de avond ervoor al kunnen doen.

 

Tips:

 

Je vindt baharat in een blikje met blauw etiket bij de grote supermarkten of in Turkse winkels.

Mocht je deze kruidenmix kopen dat kan je er ook nog deze Baharat lamsreepjes met yoghurtsaus, Pastinaak en wortelsoep met baharat en/of Baharat lamshaasje met parelcouscous nog mee maken.

 

 

Recept Kipgehaktburgertjes met baharat en parelcouscous: