Het is herfst en tijd voor de groenten uit dit seizoen. Ik heb een heerlijke verwarmende en romige pastinaak en wortelsoep met baharat gemaakt, dit wil je proberen! De soep is simpel te maken, maar je hebt wel die heerlijke specerijenmix baharat ervoor nodig. Die geeft de soep een volle en warme melange. Serveer deze prachtige lichtoranje soep als voorgerecht of als hoofdgerecht met een lekker stuk boerenbrood en boter erbij.

 

Pastinaak

 

De pastinaak was een vergeten groente, maar is nu toch wel helemaal terug van weggeweest. Het is een peenachtige groente, die vanaf oktober tot de lente in het seizoen is. Een echte herfst/winter groente.
De pastinaak heeft een iets zoete smaak, ik vond het lekker om het zoetje te versterken door ook nog wortel en baharat te verwerken in deze soep.
Pastinaken zijn lekker om te roosteren in de oven, te verwerken in een heerlijke soep of maak er heerlijke puree of frieten van.
Pastinaken zijn niet zo lang houdbaar, ze worden snel slap. Let bij het kopen erop dat ze lekker stevig zijn en verwerk ze zo snel mogelijk.

 

Wortel

 

Wortelen zijn er in diverse soorten en maten. Je hebt de grote winterwortel (peen) die ik gebruikt heb in de soep, bospeen, waspeen en gekleurde wortelen in de kleuren wit, geel, rood en paars. Elk soort wortel heeft een eigen smaak, de ene is wat zoeter dan de ander.
Wortelen zijn niet alleen heel erg lekker, ze zijn ook nog eens supergezond. En je kunt ze op allerlei manieren bereiden, zoals koken, stoven, wokken, bakken, in de oven roosteren, er een soep van maken of rauw verwerken in een salade, etc.

 

Baharat

 

De specerijenmix baharat is een heerlijke warme specerijenmelange uit het Midden-Oosten. Je kunt het gebruiken in diverse Midden-Oosterse gerechten zoals tajines, falafel, hummus of als marinade op vlees of kip. De mix bestaat uit paprika, kaneel, korianderzaad, zwarte peper, komijnzaad, kardemom, ui, knoflook, nootmuskaat, kruidnagel, cayennepeper.
Vooral de nootmuskaat en kaneel zijn kenmerkend in deze mix. De kaneel geeft het een lichtzoete smaak wat heel goed samengaat met de pastinaak en wortel.

 

Tips:

 

Je vindt baharat in een blikje bij de grote supermarkten.

Mocht je deze kruidenmix kopen dat kan je er ook nog deze Baharat lamsreepjes met yoghurtsaus, Kipspiesjes met Baharat en/of Baharat lamshaasje met parelcouscous van maken.

 

 

Recept Pastinaak en wortelsoep met baharat: