Ik heb voor jullie een heel retro gerecht, namelijk deze luxe zalmsalade schotel. En omdat het zo retro is, heb ik het ook maar op een mooie retro visschaal geserveerd (haha). Deze heb ik ooit eens gekocht, maar nog nooit gebruikt. Tijd om hem uit de kast te trekken voor deze heerlijke visschotel. Het is een van de gerechten die mijn ouders tijdens buffetten in hun restaurant serveerde. Dan heb ik het over de jaren 70 en 80 hè. Maar ik moet zeggen dat deze salade nog steeds een groot succes is.

 

Zalmsalade

 

Maak deze luxe zalmsalade schotel voor een speciaal etentje of avond thuis. Lekker met de feestdagen zoals de Paasdagen, Kerst of Oud en Nieuw.
Het luxe in deze salade zit em in de ingrediënten. Ik heb naast een blik zalm, ook nog warm gerookte zalm en rode zalmeitjes gebruikt. Dit geeft de salade een extra lekkere smaak. En die zalmeitjes poppen zo lekker open in je mond als je de salade eet.
Ik heb dille door de salade gemengd, omdat dille en zalm heel goed samengaat. Maar je kunt ook bieslook of peterselie gebruiken.

 

En ja, het is een hele lijst met ingrediënten geworden. Maar je maakt deze salade dan ook alleen maar voor een speciale gelegenheid. Het mooie van deze salade is dat je het helemaal van tevoren kunt klaarmaken. Dek de schaal goed af met huishoudfolie en zet het koud weg. Ik zou de salade wel een uurtje voor het serveren uit de koelkast halen, zodat het niet te koud geserveerd wordt.

 

Saus

 

De saus lijkt een beetje op de klassieke cocktailsaus. Dat maakt de salade ook wat luxer. Gebruik wel een lekkere (zelfgemaakte) mayonaise hiervoor. Ik vind Hellmann’s, Jean Bâton of D&L mayonaise erg lekker.

 

Garnering

 

Als garnering kan je (Hollandse) garnalen, koud gerookte zalm, gerookte makreel, gerookte paling, gerookte forel, eieren, komkommer, augurken, zilveruitjes, tomaatjes en partjes citroen gebruiken. Ik had nog koud gerookte zalm in de koelkast liggen, maar was deze helemaal vergeten erbij te doen. Tja dan moet ik de salade nog maar een keer maken voor een nieuwe foto.

 

Tips:

 

Erbij: Je kunt deze salade serveren met stokbrood, geroosterd casinobrood of brioche brood.

Ik hou niet zo van geprakte salades, daarom heb ik de aardappelen in blokjes gesneden en verwerkt. En de zalm heb ik er ook niet doorheen geprakt.

 

 

Recept Luxe zalmsalade schotel: