Het is koud buiten, tijd voor heerlijke stoofgerechten. En dit pittig runderstoof met kokosmelk is zo’n verrukkelijk stoofgerecht. Je krijgt zin in een lekker warm en geruststellend stoofgerecht met alle heerlijke ingrediënten zoals stukjes rundvlees, uien en knoflook, etc.
Maar in plaats van de gebruikelijke runderbouillon of wijn wat je meestal gebruik om een rundvlees stoofpot mee te maken, gebruik je nu kokosmelk. En je gooit er specerijen bij die het een hartverwarmende smaak geven. Als de stoofpot na urenlang sudderen klaar is, helemaal mals en met een vleugje kokossmaak, schep je het op en neem je de eerste hap, en je proeft tropisch comfortfood. Ik beloof je dat dit een rundvleesstoofpot is waar nog vaker om gevraagd gaat worden. Laten we het snel gaan maken!

 

Stoofgerechten

 

Ik ben dol op stoofgerechten en daarom staan ze ook vaak op tafel in de herfst en winter.
Dit is stevig en geruststellend – zoals elke goede stoofpot met rundvlees zou moeten zijn – en het is eenvoudig genoeg om te bereiden voor een diner doordeweeks.
Deze kokosrundvleescurry is zelfs rijk, aromatisch, smaakvol en bevredigend. En als je het de volgende dag eet, is het nog lekkerder omdat de smaken er nog meer ingetrokken zijn!
Omdat het zo lang moet stoven, maak ik altijd een grote pan met stoofvlees. De rest vries ik dan in porties in, dan heb ik altijd iets op voorraad voor als ik geen zin heb om te koken.

 

Maken

 

Mals rundvlees wordt eerst dichtgeschroeid. Sla deze stap niet over, die extra stap brengt zoveel smaak naar boven!
Door het vlees dicht te schroeien blijven de sappen binnen terwijl de buitenkant karamelliseert. Bovendien blijven bij het schroeien kleine stukjes en beetjes achter in de pan die cruciaal zijn voor het geven van een saus die extra smaak.
Ik schroei het vlees altijd aan in porties en schep het dan over in de stoofpan waar ik het warme vocht al heb klaarstaan.

 

Je kunt dit gerecht in een stoofpan op het vuur of in de oven (in ovenbestendige pan) bereiden
Maar je kunt het ook in een snelkookpan of bereiding in een slowcooker bereiden.

 

Andere heerlijke recepten voor stoofgerechten zijn:

Indonesisch stoofvlees Rendang
Lamsstoof met venkel
Rundvlees stoofpot met steranijs
Antilliaanse stoofschotel Karni stobá
Broodje Turks stoofvlees
Stoofgerecht van wild en paddenstoelen
Italiaans stoofpot Peposo
Pittige Chinese rundvlees stoofpot

 

Tips:

 

Je kunt de volle of de magere soort kokosmelk gebruiken. Hoewel ik dol ben op het volle vet vanwege de extra romigheid! Pas op: laat het gerecht niet op te hoog vuur stoven anders gaat de kokosmelk in de schift!

Ik heb garam masala specerijenmix gebruikt. Als je dit niet kunt vinden dan kan je het vervangen door kerriepoeder.

Mocht je niet van pindakaas houden of er allergisch voor zijn dan is dat geen probleem. Het stoofgerecht zonder de pindakaas is op zich al heerlijk van smaak.

In plaats van sojasaus kan je ketjap asin gebruiken.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Pittig runderstoof met kokosmelk: