Als jij iemand bent die denkt dat lamsvlees intimiderend kan zijn om te bereiden, begin dan met deze lamsstoof met venkel. Als jij net begint met lamsvlees, dan is deze stoofpot (net zoals een runderstoofpot) het geheim om het vlees low and slow te stoven tot het supermals is. Lamsvlees heeft een geweldige diepte van smaak en smaakt naar iets speciaals. Gebruik voor deze stoofpot lamsnek, dit is een deel van het lamsvlees dat lang laag moet sudderen om supermals en smaakvol te worden. Lamsnek is de beste keuze om te stoven, maar als je het niet kunt vinden, is lamsschouder ook goed.

 

Om een te zachte venkel te voorkomen, wordt deze pas op het laatst aan de stoofpot toegevoegd. Dit is een van de beste lamsstoofschotels die ik ooit gemaakt heb. Lamsvlees en venkel is een zeer populaire combinatie in Italië en Frankrijk en vormt een heerlijk geurend gerecht.

 

Lamsvlees

 

Wij zijn liefhebbers van lamsvlees. Wist jij dat het grootste deel van het lamsvlees wat in Nederland verkocht wordt uit Nieuw-Zeeland komt? Waarom eten we geen lamsvlees uit eigen land? Het lamsvlees van Texel bijvoorbeeld is (h)eerlijk en komt uit ons eigen land. Texelaar is het schapenras van Texel en het vlees hiervan wordt zeer gewaardeerd door de liefhebbers van lamsvlees. Dit lamsvlees is heel erg mals en heeft een bijzonder fijne smaak.
Laat je slager de lamsnek in stukken of schijven snijden. Door het vlees te stoven met bot en al, krijg je veel smaak in het gerecht. Je kunt ook ander lamsvlees gebruiken hiervoor, vraag je slager of hij dit in stukken snijdt voor je.

 

Stoven

 

Terug naar de stoofpot. Begin met het bruin aanbakken/aanschroeien van het lamsvlees. Doe dit in een paar porties voor maximale karamellisatie van het vlees. Er is niet veel voorbereiding nodig voor deze heerlijke mediterrane stoofpot, gewoon een of twee venkelknollen en wat ui en dan een handvol teentjes knoflook.

 

Wat te serveren bij deze lamsstoofpot

 

Je kunt dit serveren met aardappelpuree, een lekkere groentepuree zoals pompoenpuree, gekookte aardappelen, of zelfs iets als couscous voor een leuke twist. Vrijwel elk zetmeel is hier je vriend. Het is fijn om iets te hebben om deze zeer dikke en hartige saus op te nemen. Denk ook bijvoorbeeld aan een lekker robuust brood erbij.

 

Meer lamsrecepten:

 

Lamsburgers met walnotensaus en tzaziki
Griekse stijl lamsschenkels
Lamskoteletjes met rozemarijn mosterdsaus
Lamsrack met zwarte knoflookmarinade
Lamshaasje met balsamico en zwarte knoflook
Langzaam gegaarde lamsbout uit de oven
Indiase lamsnek curry
Stoofpot kruidige lamsnek

 

 

Recept Lamsstoof met venkel: