Ik heb een bijzonder bijgerecht voor jullie. Deze preisalade met macadamianoten en dragon is weer eens iets anders als bijgerecht. Als je een liefhebber van prei bent, dan is dit echt iets voor jou. Serveer het op een mooie schaal tijdens een etentje thuis en de complimenten vliegen jou dan om de oren.

 

Prei

 

Prei is een ondergewaardeerde groente in ons land. Het zit vaak in een groente- of soeppakket, maar wordt weinig zo gegeten. En dat is jammer, prei is niet alleen een vrij goedkope groente, het is lekker en het zit boordevol vezels, vitamines en mineralen.

 

De prei is familie van de ui, lenteui en knoflook. Meestal worden deze groenten alleen maar gebruikt als smaakmaker in een gerecht, maar in dit gerecht speelt prei de hoofdrol. En terecht want het is een heerlijke groente met heel veel smaak.
Het witte deel van de prei is het lekkerst, maar in het donkergroene deel zit de meeste vitamines en mineralen. Gebruik daarom de hele prei.

 

Prei is het hele jaar vers verkrijgbaar, er bestaat namelijk een zomer- en een winterprei. De winterprei is iets steviger en het blad is iets stugger dan de zomerprei.
Koop wel stevige preistengels, verwijder – indien nodig – de lelijke buitenste bladeren en spoel de prei goed schoon. Dit schoonspoelen is wel belangrijk omdat prei nogal zanderig kan zijn. En snijd de prei dan in ringen van ongeveer 1 centimeter.

 

Ben jij ook een preiliefhebber? Dan heb ik nog een paar heerlijke recepten met prei in de hoofdrol, namelijk deze:

 

Preisoep
Preitaart
Prei vinaigrette
Preistamppot
Lasagne met prei
Preirisotto met geitenkaas en spekjes

 

Tips:

 

Je kunt de prei al een dag van tevoren koken en marineren in de dressing. Zet het dan afgedekt in de koelkast en haal het daar een uur voor het serveren weer uit zodat het op kamertemperatuur kan komen. Bestrooi het dan pas met de gehakte noten en de dragonblaadjes.

In plaats van macadamianoten kan je ook cashewnoten, walnoten of pecannoten gebruiken.

 

Recept Preisalade met macadamianoten en dragon: