Er is een mooi contrast van texturen, met de knapperige venkel en rode kool, zachte bieten en sappige sinaasappels. Het gerecht heeft een Midden-Oosterse ondertoon, door de combinatie van sinaasappels en bieten, en de tahin in de dressing. Als je op zoek bent naar iets anders en lekkers voor de lunch, dan is deze rode biet, venkel en rode koolsalade met sinaasappels zeker iets voor jou! Zoveel mooie smaken samen vormen een prachtige salade, dus aarzel niet om het te proberen! Dit wordt zeker een van jouw favoriete salades!

 

Salade

 

Deze salade zit boordevol smaak en prachtige kleuren! Elke hap zit boordevol frisse smaken van kruiden, dukkah en tahindressing. Deze wintersalade wil je niet missen.
Het bevat niet alleen mijn favoriete groente (bieten), maar ook een andere heerlijke wintergroente die nauwelijks aandacht krijgt, namelijk venkel. De twee zijn serieus een match made in heaven.

 

Venkel heeft, als je het niet kent, een zwakke anijsachtige smaak. Bieten hebben een aardse smaak en de rode kool is heeft een echte koolsmaak. In combinatie met de zoete sinaasappel en dressing, zijn deze groenten gewoonweg onweerstaanbaar.
Ik heb er ook dukkah voor een kruidige en knapperige component aan toegevoegd.

 

Gezonde salade

 

Rode biet bevat vitamine C, B6, mangaan, foliumzuur, kalium, magnesium en ijzer. Helpt ook de bloeddruk onder controle te houden, verbetert de spijsvertering en de gezondheid van de hersenen.
Venkel bevat vitamine C, calcium, kalium, ijzer, magnesium en mangaan. Het kan de gezondheid van het hart en de geestelijke gezondheid ten goede komen en kan antibacteriële eigenschappen hebben.
Rode kool is bevat heel veel vezels en vitamine A en C. Vitamine A helpt voorkomen dat je ogen achteruitgaan als je ouder wordt. De vitamine kan ook helpen om je huid gezond te houden. In rode kool vind je zelfs meer vitamine dan in sinaasappels!
En dan natuurlijk nog de (bloed)sinaasappels die boordevol vitamine C zitten.
Geniet van je gezonde, heerlijke salade!

 

Nog meer verantwoorde salades:

 

Spinaziesalade met kidneybonen, bloedsinaasappel en feta
Rauwe courgette salade met kaas
Speltsalade met geroosterde zoete aardappel
Salade met asperges, feta en dille
Rode salade met roodlof, biet en blauwe kaas
Salade met bietjes, vijgen en feta
Preisalade met macadamianoten en dragon

 

Tips:

 

Deze salade blijft goed in de koelkast, zelfs nadat de dressing is toegevoegd. Je kunt het dus een paar uur van tevoren klaarmaken als je het voor een later tijdstip maakt. Restjes blijven 2 tot 3 dagen houdbaar.

Het recept voor dukkah* vind je hier.

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Rode biet, venkel en rode koolsalade met sinaasappels: