En vandaag heb ik voor jullie een heerlijke en verantwoorde salade met prachtige kleuren. Je kunt deze rode salade met bietjes, bloedsinaasappel en linzen als lunch, bijgerecht of zelfs als avondmaaltijd eten. Ik denk dat wij dat laatste gaan doen, want we hebben nog een dikke buik van al dat eten met de feestdagen. Als je geen rode sla kunt vinden, koop dan een bakje mesclun sla.

 

Salade

 

Zelfs op de koudste en meest sombere winterdag zal deze prachtige veganistische bietensalade met linzen en bloedsinaasappel met een bloedsinaasappeldressing je dag opvrolijken.
We kunnen niet wachten op de lenteproducten, maar voorlopig genieten we van citrus uit het seizoen, de ster van deze linzensalade met bieten.
Ik ben dol op een salade als deze met linzen, citrusvruchten en bieten, die verschillende texturen en smaken heeft met plantaardig eiwit en vet om er een volledige maaltijd van te maken.

 

Bloedsinaasappel

 

Het bloedsinaasappelseizoen is aangebroken en ik ben er dol op. De vloeibare zonneschijn van deze vruchten is zeer welkom op koude, grijze en mistige winterdagen. De bloedsinaasappel met zijn prachtige donkere sap en pittige smaak, leent zich voor zowel zoete als hartige gerechten.
Soms is het bloedrood met bijna geen oranje en andere keren is het bijna helemaal oranje met een paar rode vlekjes. Ik hou van de verrassing die ontstaat als de huid wordt afgepeld om de prijs binnenin te onthullen.
Bloedsinaasappel fleurt deze hartige salade op en past perfect bij de aardse bieten.
Wat is jouw favoriete manier om van deze heerlijke vruchten te genieten? Houd ons in de gaten, binnenkort volgen er meer op citrusvruchten geïnspireerde zoete en hartige recepten.

 

Linzen

 

Welke soort linzen zijn het beste voor salade? Rode, bruine en groene linzen zijn een goede optie. Elke variëteit is geschikt, ik gebruik ook graag de Franse Dupuis linzen als ik ze kan vinden.
Rode linzen hebben de neiging papperig te worden, kook ze daarom niet te lang.
Maar je kunt ook een blikje gekookte linzen gebruiken.

 

Tips:

 

Dukkah* is een noten/specerijenmix uit de Egyptische keuken. Je kunt dit heel goed zelf maken, hier vind je het recept ervoor.

Granaatappelmelasse vind je in de grotere supermarkten of in een Turkse winkel. Vervang het eventueel door rode wijnazijn.

Zijn de bloedsinaasappelen niet in het seizoen, dan kan je ze vervangen door sinaasappelen, mandarijnen, of grapefruit.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Rode salade met bietjes, bloedsinaasappel en linzen: