Als ik er de tijd voor heb, vind ik het lekker om te lunchen met een salade. Deze keer is het een heerlijke salade met gerookte forel en crispy linzen geworden. Je zou het zelfs als avondmaaltijd kunnen eten, maak er dan een iets grotere portie van of serveer het met een lekker stuk brood.

 

Salades

 

Ik ben dol op salades, maar manlief niet zo. Ik ben toch geen konijn, zegt hij vaak. Maar als ik er maar een lekkere en vullende salade van maak, dan hoor ik hem niet klagen. Dan is hij ineens geen konijn meer (haha). Zo ook deze salade met gerookte forel en crispy linzen, die had hij in een mum van tijd verorberd.

 

Salades kan je van diversen soorten slablaadjes maken, maar je kunt ook nog andere rauwe, geroosterde of gekookte groenten en peulvruchten eraan toevoegen.
En als je eiwitten erin gebruiken wilt voor een wat vullende maaltijd kan je eieren, gekookte of gebraden kip, steak, gekookte of gerookte vissoorten of zeevruchten en kaas eraan toevoegen. Kaas zoals blokjes feta, geitenkaas, blauwe kaas, oude kaas, mozzarella, burrata of geraspte Parmezaanse kaas doet het ook altijd goed op een salade.

 

Crispy linzen

 

Crispy linzen zijn te gek, probeer het maar eens. Lekkere kleine krokantjes over de salade, wie wil dat nou niet? Ze zijn niet echt als snack te gebruiken omdat ze zo klein zijn, maar als garnering over deze salade is het the bomb. En de extra bonus is, dat je op deze manier nog extra proteïne naar binnen krijgt. Deze kleine rakkers zitten namelijk vol ermee.

 

Hoe maak je ze. Nou allereerst moet je ongekookte linzen kopen. Elke supermarkt heeft tegenwoordig allerlei soorten ongekookte linzen liggen. Of het nu groene, bruine, rode of beluga (zwarte) zijn, je kunt ze er allemaal voor gebruiken. Ik heb nu de beluga linzen genomen.
De truc is om de linzen een nacht te laten weken in koud water. Dus niet koken!
Daarna giet je ze af en dep je ze heel goed droog. Dan kan je ze lekker krokant bakken in de hete olie, doordat ze geweekt zijn barsten ze tijdens het bakken een beetje open. Voeg er wat specerijen toe naar smaak.

 

Tip:

 

Ik heb baby spinazie in deze salade gebruikt, maar je kunt ook veldsla of gemengde sla hiervoor in de plaats kopen.

 

 

Recept Salade met gerookte forel en crispy linzen: