Deze kleine slawraps met surimi salade zijn een gemakkelijk te maken borrelhapje of voorgerechtje. Het zijn ook de perfecte hapjes voor een feestelijk etentje thuis. Het mooie van dit recept is dat je de surimi salade de avond ervoor alvast kunt maken. Dan is het eenvoudigweg een kwestie van de slawraps vullen als jouw gasten arriveren.

 

Surimi

 

Wat is surimi? Surimi zijn rode staafjes imitatiekrab. Het is te koop in de meeste supermarkt als een van de goedkoopste vissoorten. Deze imitatiekrab wordt gemaakt van witvis, zoals kabeljauw, koolvis of wijting. De vis wordt fijngemalen tot een soort puree en gemengd met verschillende smaakmakers. Wat overblijft is een pasta die wordt gekookt om zo het bekende ‘rubberachtige’ structuur te krijgen.
Je kunt het gebruiken in sushi, pastasalade met surimi en rivierkreeftjes of voor deze surimi salade.

 

Krab

 

Als je helemaal wilt uitpakken, dan kan je echte krab gebruiken. Je kunt hele krab kopen, koken en het vlees eruit plukken. Of je koopt een bakje krabvlees bij je plaatselijke visboer. In geval van nood (en als je een beperkt budget hebt) kan je ook krabvlees uit blik gebruiken. Of in plaats van krab kun je ook garnalen gebruiken.

 

Zorg ervoor dat de krabsalade niet vloeibaar wordt. Als je in de winkel gekocht krabvlees gebruikt, heeft het een hoger watergehalte dan wanneer je het vlees zelf geplukt hebt. Om te voorkomen dat je krabsalade te ‘nat’ wordt, zorg ervoor dat je het overtollige water uit het krabvlees knijpt voordat je het gebruikt.
En zorg ervoor dat je het krabvlees controleert op schaal! Ik vind vaak een stuk of twee in de winkel gekocht krabvlees.

 

Slawraps met surimi salade

Slawraps

 

Ik ben dol op slawraps. Het is een mini salade in een slaschuitje. Ik gebruikte nu baby Romaine of baby gem sla, maar je kunt ook ijsbergsla of kropsla gebruiken. Je kunt elke soort mini sla gebruiken met knapperige bladeren voor textuur. Zachte slablaadjes zijn in dit recept niet handig om te vullen. Je kunt ook witlof of roodlof gebruiken, maar houd er rekening mee dat deze blaadjes een iets bittere smaak hebben.

 

Tips:

 

Gebruik voor deze salade wel een (niet te zoete) eiermayonaise van goede kwaliteit.
Ik gebruik mijn zelfgemaakte mayonaise.

Je kunt de surimi salade niet langer dan een paar dagen bewaren. Bewaar de overgebleven salade in een luchtdichte verpakking in de koelkast.

Deze surimi salade is ook lekker op een toastje of broodje.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kun je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Slawraps met surimi salade: